В ледовете: видео, заснето от бяла мечка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Геоложката служба на САЩ публикува първото видео за живота в арктичните ледове, заснето от бяла мечка с екшън камера.

В ролята на оператор влязла бездетна самка, обитаваща морето Бофорт на север от Прудхо Бей на Аляска.

Във видеото може да се види как бялата мечка преследва тюлен и общува с потенциален кавалер.

Камерите на шията на бялата мечка били поставени в рамките на изследване, изясняващо как намиращите се под заплаха от изчезване животни реагират на топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне.

„По никакъв друг начин не можехме да получим тази информация“, обяснява Тод Етууд, ръководител на изследването, проведено в рамките на програмата USGS Polar Bear Research.

Записът е направен през април тази година, когато мечките носили експериментално радионашийници с камери в продължение на 8-10 дни. Впоследствие се планира този срок да бъде увеличен.

През 2013 година е правен опит да се прикрепят камери на две мечки, но батериите не се справили с арктическите температури, разказва Етууд. Този път модернизираните нашийници били поставени на четири самки, уловени от биолога Антъни Пагано за вземане на образци кръв с цел изучаване на тяхното поведение и разходите на енергия.

Нашийниците били оборудвани и с GPS тракери, акселерометри и датчици за активност, които разпознават дали мечката почива, ходи, плува или ловува.

Обикновено работата в района на морето Бофорт е ограничена по време. Изследвания се провеждат около шест седмици през пролетта, когато вече е достатъчно светло, но ледът още не е започнал да се разрушава.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори