Змиите са дълги заради действието на ген

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Португалски учени изясниха защо змиите са толкова дълги – това се дължи на гена Oct4, който ги издължава, пише в. „Дейли мейл“.

Именно този ген регулира стволовите клетки и засяга растежа на средната част на тялото на влечугите. Екипът на д-р Рита Аирес от Научния институт Гюлбекиян в Лисабон счита, че тяхното откритие ще спомогне за лечението на наранявания на гръбначния стълб.

Учените открили, че генът Oct4 остава активен през по-дълъг период от ембрионалното развитие. Това обяснява защо змиите имат толкова издължено туловище и съответно толкова къса опашка. Еволюционна промяна е разположила Oct4 в близост до област на ДНК, която го държи „включен“ в ембрионалната фаза от развитието на змията.

Откритието е направено благодарение на опити с мишки, които са имали необичайно къси или издължени тела. Специалистите са идентифицирали ключов фактор, който позволява на практика неограничен растеж на структурите на туловището, докато е активен. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Животни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори