Титанова протеза замени гръден кош

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Хирургията и протезирането не стоят на едно място. Учени са заменили изцяло гръдния кош и част от ребрата на 54-годишен испанец, страдащ от сарком на гръдния кош, с титанова протеза, отпечатана на 3D принтер.

Заради саркома се наложило да отстранят половината от гръдния кош на мъжа, но вместо обичайните плоски протези, които преди са поставяни в редки подобни случаи, този път хирурзите решили да прибегнат към услугите на 3D печата и да създадат титанова протеза, моделирана специално за пациента, с отчитане на неговата анатомия.

За тази цел те се обърнали към фирмата Anatomics – австралийска компания, специализирана в 3D печата и производството на импланти и протези.

С помощта на компютърна томография учените от Anatomics реконструирали не само гръдния кош на пациента, но и самия тумор, за да отчетат особеностите на неговото отстраняване, след което създали титанов имплант с принтера Arcam.

Операцията по трансплантация на първата 3D напечатана протеза на гръден кош преминала гладко. Пациентът бил изписан след 12 дни, тялото му реагирало на импланта без никакви усложнения.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори