Учени създадоха първото модулно тяло – живо същество, което не е живо

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Биологът Корнелис Власман си представя човешкото тяло като работеща биологична LEGO система. И неговата система за смяна на човешки органи с едно кликване оживява… ако желаете да дефинирате живота доста свободно.

В експеримент Власман създава ОСКАР, живо, органично същество, образувано от собствените му клетки, макар и функциониращо с помощта на технологията. И ако наличието на човешка система с джобен размер, изработена от органичен материал, не е достатъчно интересно, OSCAR е напълно модулен – ето откъде можете да започнете да мислите за светове, подобни на LEGO – като всяка част е взаимозаменяема, за да създадете уникални аранжировки.

Във видеото Власман показва как мозъчният му модул, който е напълно електрическо устройство, се свързва с белодробния му модул. Двата модула веднага започват да взаимодействат. Той добавя бъбречен модул и след това прикрепя два различни модула за крайници, които „започват да задвижват организма“.

Тъй като органичната материя започва да се плъзга по масата, това ви кара да започнете да се тревожите какво е намислил OSCAR. Власман казва, че този прототип, с кръвен поток и нервни сигнали, предавани през конекторите, променя човешкото тяло от затворена система в система с отворен код. „Ако даден орган се разболее, можете лесно да го замените с нов“, казва той, като същевременно предполага, че можете да надстроите тялото с допълнителен модул за крайници, ако желаете.

„Модулното тяло ще стане променливо и адаптивно към всякакви ситуации.“ Събирайки собствените си клетки, Власман прекарва години в изграждането на живия организъм. Експериментът показва силата на изследването на стволови клетки за трансформиране в човешка тъкан, като същевременно подчертава взаимодействието между технологията и човешкото тяло.

За да работи OSCAR, са необходими много повече от клетки, тъй като модулите в експеримента на Власман изискват електрически мозък. Все пак той смята, че това дава началото на нова вълна в грижата за човешкото тяло. Вместо да печата органи с акцент върху идентични копия за резервни части, той иска нещо различно. „Трябва да използваме тази възможност“, казва той, „не да поддържаме, а да предефинираме човечеството.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве · Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори