Русия показа бронирания си булдозер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

B10. © Military Informant
Димитър Димитров

В момента в Нижни Тагил в Русия се провежда ежегодното военно изложение Russia Arms Expo 2015. Сред печално известните танкове Армата и хипотетични дронове прихващачи стои на пръв поглед по-непретенциозна машина – бронирания булдозер B10 . Това е първият такъв след BAT-M, който е използван още през Втората световна война.

Военните бронирани булдозери са средство за насочено насилие. През 2003 армията на САЩ използва булдозери в Ирак, за да разрушава сгради на бунтовници. Израелските отбранителни сили използват модифицирани булдозери D9, за да изравняват сгради със земята и да подкрепят пехотата. Тези свръхбронирани машини предпазват управляващите ги от автоматични оръжия и картечници.

Булдозерът е средство за водене на военни действия в градски условия, защото евентуален въздушен удар би нанесъл прекалено много щети. Придвижва се редом до пехотата и събаря сгради, на които има снайперисти. Но все пак не може да се каже, че е спретнато оръжие – разрушаването на сгради може да доведе до невинни жертви, а след края на конфликта доста хора се оказват бездомни.

Разбира се, това е много неприятна съдба, но не може да се очаква, че машина, чиято главна функция е да разрушава, няма да е смъртоносна, когато се използва за война. Възможно е новият брониран булдозер на Русия да влезе в действие при конфликта в Украйна.

Оригиналната статия е публикувана в Military Informant.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори