Акулата също е личност

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Личността е понятие, обикновено прилагано при описание на човека.

Но нито за учените, нито за стопаните на домашни животни е тайна, че в животинския свят два представителя на един и същи биологичен вид могат значително да се отличават един от друг по характер.

Впрочем стремежът към индивидуалност не се смята за обща черта на всички живи същества и досега се смяташе, че акулите не могат да се похвалят с такава особеност.

Но ново изследване, проведено от специалистите от Морска биологична асоциация на Великобритания към Ексетърския университет и редица други британски научни организации показало, че сред печално известните подводни хищници също има отявлени „екстраверти“, които се наслаждават на общуването със себеподобни и укрепването на социалните връзки, и „интроверти“, намиращи хармония в уединението със себе си.

Учените, публикували своето изследване в сп. Behavioral Ecology and Sociobiology, наблюдавали поведението на младите дребнопетнисти котешки акули (Scyliorhinus canicula), принудени да сменят местожителството си.

Scyliorhinus canicula обитават всички територии на Северния Атлантик и Средиземноморието. Обединени в групи, тези акули почиват на морското дъно една върху друга или една до друга. Струва си да отбележим, че поради неголемия размер младите особи често влизат в ролята не на ловци, а на плячка, което ги кара да търсят различни начини за защита от хищници.

Учените поставили десет групи котешки акули в три различни резервоара и започнали да наблюдават ще доведе ли преместването до промяна в тяхното поведение. Както се оказало, акулите, които имали голяма мрежа „социални контакти“ по-рано, я построили и на новото място.

В резултат такива особи образували големи групи, докато техните посестрими, предпочитащи усамотението, продължавали да странят от тълпата и предпочитали да се намират там, където цветът на чакъла на дъното на резервоара съвпадал с цвета на тяхната кожа.

„Ние определяме личността като повтарящо се поведение в определено време и при определени обстоятелства. И е любопитно, че в еднакви ситуации различни особи могат да се държат различно. Нашето изследване е първото, показващо, че всяка акула притежава индивидуалност“, размишлява Дарън Крофт, един от авторите на изследването.

По думите му различията в поведението на дребнопетнистите котешки акули вероятно може да се обяснят с това, че за защита от хищници в процеса на еволюция тези морски обитатели са изработили няколко стратегии и всяка Scyliorhinus canicula сама избира какви от изпитаните методи са ѝ по душа.

Впрочем за да се разбере по-добре защо различни акули имат различен характер, ще са необходими допълнителни изследвания.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори