Страховитата мантиева акула беше хваната край Португалия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Вид акула, наричана „жива вкаменелост“ беше забелязана и заснета край бреговете на Португалия. „Жива вкаменелост“ защото този вид хищник, мантиевата акула, не е променил вида си от 80 милиона години и вероятно е най-устойчивият вид, останал непроменен през годините.

Акулата е била забелязана край бреговете на Алгарве, съобщава Би Би Си. Екип изпълняващ проект на Европейския съюз за „минимизиране на нежелан улов при промишлен риболов“  е намерил едно от най-редките и най-древни същества на планетата.

Мантиевата акулата е останала непроменена, както на външен вид, така и отвътре. Тя е съвременник на динозаврите от времето на периода Креда, времето когато Тиранозавър Рекс все още е господствал на Земята.

Акулата е невероятно просто устроена и не е претърпяла никакво развитие през милионите години. Храната й, както преди 80 милиона години, се състои от обитаващи по-дълбоки води главоноги, към които принадлежат и калмарите и октоподите.

Древната акула обитава дълбочини от 150 до 1300 метра и това е вероятната причина да бъде открита едва през 19 век, макар да е в океаните далеч преди появата на човека.

f6c526199bfaf19e54d0bd50931b0ef6

Мантиевата акула уловена край бреговете на Португалия е дълга около 170 см. Японско проучване за тези редки акули от преди година, показа че те имат и най-дълъг период на бременност измежду всички живи същества на Земята – 42 месеца.

Името на древното същество – „мантиева акула“ идва от нейните хриле. Повечето от другите акули имат отделени хриле, докато при акулата мантия хрилете са удължени през нейната шия. Акулата има шест чифта хриле, които приличат на голяма мантия около шията й.

Мантиевата акула има необикновена форма на устата. Това идва от зъбите, които са повече от 300 на брой и са подредени в 25 реда, които позволяват да затваря зад челюстите си мекотелите и рибите, които улавя. Устата й е покрита с шипове, наречени дермални зъбчета, които в съчетание със зъбите, придават на захапката й ужасяващ външен вид.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори