Бактериите също са личности

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Public Domain
Антония Михайлова

Дори генетичният код на две едноклетъчни да съвпада, те се държат различно.

Миналата седмица учените признаха съществуването на индивидуални характери при животните и престанаха да приписват индивидуалните поведенчески особености на грешки в експериментите. От делфини и слонове до паяци и риби – навсякъде учените са открили вътревидови различия, което говори, че тези животни са личности.

Но всички ли живи същества могат да се похвалят с характер? Изследване на международна група учени от Европа, изглежда, говори за това, че индивидуалните черти са присъщи дори на едноклетъчните бактерии.

Що е то индивидуалност? В случая с бактериите това е особеност, която в условията на недостиг на ресурси не се държи така, като повечето останали.

Учените са изследвали поведението на бактериите Klebsiella oxytoca, които обикновено получават азот от амониеви соли – за бактериите това е процесът, който изисква най-много енергия. Но ако всички запаси на амониеви йони са на привършване, някои бактерии преминават към добив на азот от въздуха, а това изисква още повече енергия.

Този преход позволява на колониите да „издържат“ до възобновяването на запасите от азот.

Както и в изследвания на по-сложни животни, учените стигат до извода, че индивидуалните различия играят огромна роля в осигуряването на оцеляването на рода, става ясно от публикация на обществото Макс Планк.

Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори