Добрата комуникация буквално синхронизира мозъчната дейност на двама души

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

human-763156_640
Ивайло Красимиров

Всички знаем, че добрата комуникация е ключът към успешните връзки, но сега учените откриха изненадващо доказателство, което показва защо това е истина.

Изследванията показват, че когато двама души комуникират, дейността на техните мозъци се синхронизира. Учените показват как, когато двама души говорят помежду си, наистина могат да бъдат на една вълна.

Проучването е проведено от невролозите от Принстънския университет Грег Стивънс и Ури Хасън, които за първи път поглеждат на комуникацията по този начин. Предишни изследвания са били фокусирани върху речта или върху разбирането на речта.

Сега обаче с помощта на fMRI скенер, учените са открили, че мозъчната дейност на говорителя и слушателя се синхронизира по време на разговора. Колкото по-силна е връзката помежду им, толкова невралната синхронизация е по-близка.

Когато участниците не успявали да комуникират ефективно, тази мозъчна свързаност не се осъществявала.

В експериментите един от участниците бил каран да разкаже на друг участник непозната история от живота си, така както би я разказал на приятел. И двамата, разказвач и слушател, били сканирани. След експеримента детайлен въпросник е имал за цел да установи степента на разбиране.

В моментите, в които историята резонирала със слушателя, според информацията получена от въпросника след сканирането, мозъчното сканиране на участниците показало “комплексно неврологично взаимодействие на повикване и отговор, сякаш езикът е проводник между мозъците на участниците.”

Откритието подкрепя идеята на „Теорията за интерактивното езиково изравняване“ или просто концепцията, че добрата комуникация води до сближаване между хората.

Хасън обяснява, че когато комуникираме, ние „обменяме еднакви лексикални елементи, граматически конструкции и контекстуална рамка.“

Например, казва той, наблюдаваме това, когато човек попита „Искаш ли чаша кафе?“, а слушателят отговаря „Да, с две захарчета.“, вместо да отговаря с „Да, моля, сложете ми две бучки захар в чашата с кафе, поставена между нас“.

Изследването показва, че добрата комуникация наистина формира близка връзка между хората, не просто метафорично, а буквално в мозъка.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори