Разгадаха светлината в края на тунела

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Чували сме, че в момента на смъртта човек вижда нещо, подобно на светлина в края на тунела, или други видения. Но учените твърдят, че са намерили обяснение на този феномен.

Причината за виденията е активната работа на мозъка.

В момента, когато сърцето спре, мозъкът започва активна дейност. Именно тя провокира различните видения, за които разказват хората, които са били „зад границата“, твърдят изследователите от Мичиганския университет.

Те са събрали данни за хора, преживели спиране на сърцето. Оказало се, че когато сърцето престане да работи, в мозъкът не постъпват глюкоза и кислород. Това води до активна мозъчна дейност, почти същата като по време на пълно съзнание.

Изводът на учените бил следният: виденията на човека при спирането на сърцето, например срещата с починали близки или светлина в края на тунела, които човек си спомня ясно, връщайки се в съзнание, са само трескава работа на мозъка.

За да потвърдят теорията си, учените провели опити с мишки. Изследователите установили, че при пълно спиране на сърцето в следващите 30 секунди мозъкът работи активно – мозъчните вълни се учестяват, а в кората на главния мозък се отделят невротрансмитери.

Смята се, че именно в този момент между мозъка и сърцето се установява особена връзка, а когато сърцето рязко забави своята работа, сигналите, подавани от мозъка, започва синхронизация с пулсацията на сърцето.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори