10 часа сън и край на успокоителните

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Graur Codrin / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Допълнителни два часа сън на денонощие намаляват чувствителността към болка и са по-ефикасни от болкоуспокояващите, твърдят учени. Специалистите заявяват, че точно 10 часа сън се справят по-добре с болката, отколкото например кодеина.

Сън против хронична болка

Изследователите изучавали съня на 18 доброволци в продължение на четири нощи и изяснили, че тези, които спят по 10 часа, могат с 25 секунди повече да задържат пръстите си над източник на топлина, отколкото тези, които спят по 8 часа или по-малко. Ефектът бил дори по-силен, отколкото когато хората поемали 60 мг от обезболяващото средство кодеин.

Възможно е повишената чувствителност към болката при уморените хора да е резултат от тяхната сънливост. Това говори за важността на адекватното количество сън при хората с хронични болки. Предишни изследвания показали, че лошият сън е свързан с появата на хронична болка при жените.

Вижте още:

Полусъница – новата безсъница

Изследователите от Норвежкия университет на науката и технологиите в гр. Тронхдайм стигнали до извода, че дори при временни трудности със съня чувствителността към болка се повишава почти два пъти. Интересно е, че две трети от хората, страдащи от хронични болки в гърба, също се сблъскват с нарушения на съня.

Колко трябва да спим?

Количеството сън, което е необходимо на човека, зависи от различни фактори, особено от възрастта.

1. Новородено – 12-18 часа

2. Бебе до една годинка –14-15 часа

3. Дете 1-3 г. – 12-14 часа

4. Ученик (5-10 г.) – 10-11 часа

5. Тийнейджър (10-17 г.) – 8,5–9,25 часа

6. Възрастни – 7-9 часа

Освен това количеството сън зависи от други фактори:

Бременност

Измененията в организма на жената по време на бременност често водят до по-голяма потребност от сън. Специалистите препоръчват на бременните да спят по 9 часа, особено в първия триместър.

Напреднала възраст

Хората в напреднала възраст трябва да спят толкова, колкото и по-младите. Но с възрастта човек започва да спи по-повърхностно и често се буди по нощите. Това може да доведе до потребност да се спи и през деня.

Предишно недоспиване

Ако системно не си доспивате, потребностите ви от сън ще нараснат.

Качество на съня

Ако се будите нощно време, качеството на съня страда.

Източник:  The Telegraph

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори