12 факта за силата на волята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Тази извадка е направена въз основа на изводите на Рой Баумайстър – известен психолог, който изследва силата на волята и самоконтрола.

Той е разбрал невероятни неща за начина, по който вземаме решения, и ги е описал в книгата „Силата на волята: да открием наново най-мощната способност на човека“.

Вземайте най-важните решения сутрин, преди да усетите „изтощение на егото“

Фройд е смятал, че Аз, или Егото, зависи от умствената дейност, свързана с предаването на енергия. Експерименти са установили, че запасът от психическа енергия, необходима за самоконтрол, е краен. През деня вашият енергиен запас продължава да се изтощава.

Мозъкът има нужда от глюкоза, за да взема верни решения

Дори най-умните хора не могат да направят верен избор, ако са уморени и нивото на глюкоза в кръвта им е прекалено ниско. Ето защо мъдрият ръководител не преструктурира компанията в четири часа следобед – той няма да вземе важно решение и преди закуска, на празен стомах.

Ресурсът, позволяващ да се вземат решения, е краен

А това означава, че няколко решения поред могат сериозно да изтощят вашите сили. Ето защо шопингът е толкова изморителен. Установено е, че купувачите, които „вече са взели няколко решения в магазините“, по-зле от останалите се справят с тест по математика.

Ако сте изтощени психически, вероятността от грешки расте

Да направиш компромис, е една от най-сложните способности на човека, затова тя се отказва сред първите, когато силата на волята е изчерпана. В края на деня, когато сте физически и емоционално изтощени, е по-вероятно да пропуснете тренировката след работа или да пиете повече в бара.

Всекидневни ритуали срещу стреса и съхраняване на енергията за важни решения

Баумайстър и колегите му са открили, че най-успешните хора създават ефективни навици и ритуали у дома си и в работата – и по този начин намаляват количеството стрес в своя живот. Те използват самообладанието не за да преминават през кризи, а за да ги избегнат. Те отрано ще отделят достатъчно време, за да завършат проект. Те ще закарат колата на ремонт, преди тя да се счупи.

Искате да укрепите силата на волята си? Наспивайте се!

Изследванията показват, че недостигът на сън вреди на организма не по-малко от алкохола. Става дума за това, че недоспиването се отразява зле на префронталния кортекс – мозъчна област, която отговаря за вземането на решения.

Подсъзнанието играе ключова роля във вземането на правилни решения

Съзнателното внимание е ограничено, затова е необходимо да си осигурим подкрепата на подсъзнанието. Дори да нямате възможност да отложите решение задълго, полезно е от време на време да превключвате на друга задача. Това помага да се отстраните от дилемата и дава възможност на подсъзнанието да внесе своята лепта.

С какъвто се събереш, такъв ставаш

Както са открили психолозите, нашето поведение е заразно. Ако най-добрият ви приятел се е докарал до затлъстяване, вашите шансове да последвате примера му се повишават с 57%. Ако близък ваш колега откаже цигарите, вероятността вие също да се простите с вредния навик нараства с 34%.

Понякога е по-добре да въплътите идеите си с чужди ръце

Когато имате здрави отношения с други хора, можете да обедините идеите си, да получите обратна връзка и да намерите подкрепа – още едно обяснение на това, защо щедрите хора преуспяват.

Понякога е полезно да се предадете и да кажете „Да“ на „неправилния избор“

Добре е рядко да се поддавате на желанията си – това може да ви оживи и да не ви позволи да се почувствате пълен аскет. Хората неслучайно празнуват Заговезни преди Великия пост.

Ако сте дали обещание на някого, вземането на решение става по-лесно

Има ли решения, които не е задължително да вземете точно сега? А може би има кого да помолите да стори това за вас? Баумайстър обяснява: „Вместо всяка сутрин да решават трябва ли да накарат себе си да тренират, умните хора се разбират с приятели за редовни съвместни тренировки.“

Ако сте готови за „моменти на слабост“, ще ви е по-лесно да вземате правилни решения

Самоконтролът е най-успешен при хората, които са организирали живота си така, че да не пръскат напразно силата на волята си. Те не планират безкрайни срещи. Те избягват изкушения от рода на шведски маси и си изработват навици, които им помагат да не изразходват сили за незначителни решения. Като не изразходват силата на волята през деня, те я съхраняват за извънредни ситуации и вземане на важни решения.

Казано по-просто: „Най-добрите решения вземат тези, които знаят кога не бива да се доверяват на себе си.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори