При лошо време пилотите вземали рисковани решения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В условията на лошо време на пилотите на самолети е присъщо да вземат неверни решения поради ирационално мислене, твърдят новозеландски учени. Резултатите от изследването са представени в изданието Applied Cognitive Psychology, съобщава The Independent.

Психолозите се обърнали към 754 пилоти да оценят безопасността на различни ситуации, възникващи по време на полет.

Ако веднага се каже на пилотите, че времето ще бъде хубаво, то при полета те оценяват природните условия по-позитивно, отколкото ако им се каже, че времето ще е лошо – в такъв случай те така го и възприемат (независимо от идентичността на условията в двата експеримента).

Така работи „обвързващият ефект“, според който ситуацията се възприема по първата получена от човека информация.

Освен това в проблемна ситуация пилотите повече се доверяват на оптимистични оценки и утешителни думи. Поради това те например решават да осъществят рисковано кацане или да летят през облаци.

И накрая, за пилотите е присъщо да оценяват правилността на вземаните решения в зависимост от позитивното или негативното развитие на събитията.

Едва незначително малцинство от изследваните се оказали своодни от такива изкривявания във възприятието на реалността. Останалите, дори след като изслушали разказите на психолозите за характерните грешки, продължили да вземат рисковани решения.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори