150 000-годишни тръби удивяват учените в Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ancient-wisdom.co.uk
Димитър Димитров

„Оочаст“ (артефакт, който не е на мястото си) е термин, който се прилага за десетки праисторически предмети, открити на различни места по света, които показват ниво на технологично развитие, което си противоречи с епохата, в която са направени. Такива артефакти изнервят конвенционалните учени, носят наслада на любителите на приключения и събуждат дебати, пише The Mind Unleashed.

В китайската провинция Цинхай, в мистериозна пирамида, има три пещери, в които има тръби, водещи до солено езеро наблизо. Тръби също има под дъното на езерото и на брега. Железните тръби варират по размери, като някои са по-малки от клечка за зъби. Странното е, че изглежда, са направени преди 150 000 години.

Датирането е извършено от Института по геология в Пекин и е показало, че ако са правени от хора, то металът е стопяван преди 150 000 години. За датиране е използвана термолуминисценция – техника, която определя преди колко време кристалните минерали са били изложени на слънце или са били загрявани. Досега се е смятало, че хората са населили тази местност преди 30 000 години. Единствените заселници в познатата ни история са били номади, чийто начин на живот не би оставил следи от подобни структури.

Въпреки че някои се опитват да обяснят тръбите с природни явления, Янг Жи, сътрудник в Китайската академия за социални науки, смята, че пирамидата е направена от интелигентни същества. Той не отхвърля и теорията, че в основата на всичко може да стоят древни извънземни, казвайки, че „теорията е разбираема и трябва да ѝ се обърне внимание, но чрез научни средства, които да я докажат“.

Една от другите теории е, че пирамидата е построена от праисторически хора, чиито техники в строителството са загубени през годините.

Тръбите водят към солено езеро, въпреки че наблизо има езеро-близнак със сладка вода. Околният пейзаж е изпълнен с камъни със странни форми. От земята излизат скали, които наподобяват счупени колони.

Тръбите са анализирани в близка леярна и 8 процента от материала не могат да бъдат идентифицирани. Останалата част е железен оксид, силициев диоксид и калциев оксид. Силициевият диоксид и калциевият оксид са продукти на продължително взаимодействие между желязото и пясъка, което също говори за древната възраст на тръбите.

Лю Шаолин, инженерът, който направил анализа, казва, че „резултатът прави мястото още по-мистериозно“. „Тук природата е сурова. Няма постоянни жители, пък камо ли модерна индустрия, само пастири, минаващи на север от планината.“

И за да стане мистерията още по-голяма, става ясно, че някои от тръбите са силно радиоактивни.

Други теории

Дзенг Жяндонг от Китайския отдел по земетресенията казва, че е възможно богата на желязо магма да се е издигнала от дълбините на Земята, прекарвайки със себе си желязото през пукнатини, в които то се е втвърдило във формата на тръби. Но той смята, че „има нещо мистериозно в тези тръби“.

Други пък смятат, че е възможно железни седименти да са попаднали в пукнатините във времена на наводнения.

Интересна теория е, че тръбите са фосили на корени на дървета. При анализа на тръбите учените открили растителна материя и неща, които наподобяват пръстени на дървета. Това се свързва с една геоложка теория, според която при определени температури и химични условия корените на дърветата могат да претърпят диагенеза (трансформация от пръст в скала). Но засега не е ясно доколко тази теория може да се приложи за тези археологически находки.

Оригиналната статия е публикувана в Epoch Times.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори