30-годишна амнезия: как мозъкът изведнъж си спомня

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

астрогенетичният модел
Youtube
Димитър Димитров

Мъж на 51 години от Онтарио (САЩ), който страда от умствена изостаналост, започнал да си припомня събития, за които не знаел нищо. Изведнъж си спомнил и истинското си име – Едгар Латулип. Когато разказал за това на социалните работници, в архивите е открито обявление за изчезването му през 1986 г.

Станало ясно, че Латулип е изчезнал по време на екскурзия до Ниагарския водопад, където пострадал от сериозна травма на главата, след която последвала пълна амнезия.

Но как мъжът изведнъж си е спомнил всичко? Въпреки че амнезията е често употребявана тема в сюжетите на филми и сериали, тоталната амнезия, при която човек забравя абсолютно всичко за себе си, е доста рядко явление, смята невропсихологът Джейсън Бранд (Jason Brandt).

Случаят с Едгар Латулип е уникален заради неговата инвалидност – според лекарите имал умствени способности като на 12-годишен. Освен това получил и сериозна травма на главата по времето, когато изчезнал т.е. може да се предположи, че амнезията е резултат от неврологични и психологически фактори.

Латулип опитал и да се самоубие в седмиците преди да изчезне. Това всъщност не е рядкост при хора с пълна амнезия, но причините все още не са ясни, казва Бранд.

При повечето хора усещането за себе си (аза) е толкова проникнало в съзнанието, че ще са нужни доста необикновени фактори, за да се забрави абсолютно цялата информация, а след това да се върне след цели 30 години. Впрочем причината за това може да е в нарушаването на механизмите, които отговарят за обикновеното забравяне.

„Ясно е, че дори обикновените спомени имат няколко нива на достъпност“, добавя Бранд. „Има много неща в паметта ни, до които нямаме достъп, но те все пак са там.“

Например обикновен човек може да не успее да си спомни какво е правил в определен ден преди три седмици. Но ако тези спомени се подпомогнат, бързо биха се припомнили събитията. От друга страна, човек с амнезия може да няма достъп до спомените си, дори и да са подпомогнати. Има случаи с хора, които са способни да научават нови факти, но имат тежка ретроградна амнезия и не помнят нищо за миналото си.

Бранд и колегите му имали пациент, който преди да получи амнезия, бил професионален спортист. За да му помогнат, лекарите го завели в училищната зала, където били трофеите му. Това било изключително интересно за пациента, но не предизвикало никакви спомени. Мъжът имал усещането, че се запознава с живота на друг човек.

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
От опит

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори