4 причини защо не трябва да чувстваш зле от това, че не се вписваш

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Понякога се чувстваш, сякаш не пасваш на това, което те заобикаля. Не се тревожи, не си сам/а.

Като се огледа човек и вижда какво правят другите: обличане на лъскави дрешки, ходене по партита, пиене на коктейли, ходене на шопинг за скъпи дизайнерски неща – ти се чувстваш болезнено различно от всичко това и от хората около теб. Не се чувстваш комфортно в социалните взаимодействия… и може би си казваш „аз не ставам“.

Е, не си сам/а в неумението да се впишеш в обществените очаквания. Хората обичат да задават въпроси като „Кога ще се задомиш и кога ще родиш деца?“ или „Ти кога ще си намериш нормална работа?“, но всъщност на света има достатъчно пространство за всякакви хора.

Начинът човек да е щастлив и успешен не е само един. Има милиони пътища и ние само трябва да намерим кой е нашият.

Ето четири стратегии, които може би ще помогнат:

  1. Да намериш собственото си племе е по-важно от това да се впишеш

Наистина, ако трябва да се нагаждаш, за да паснеш сред група приятели, може би те не са най-добрите приятели за теб. Това не значи, че нещо с тях не е наред, просто те не са подходящите за теб.

Вместо да се променяш, за да отговориш на очакванията на другите, инвестирай енергия в откриването на собственото си племе: хората, които мислят като теб, имат сходни ценности с твоите и обичат да правят нещата, които ти обичаш.

Да откриеш собственото си племе е като да се прибереш у дома. Изведнъж няма да е необходимо да се преструваш. Можеш да бъдеш себе си, а другите ще харесват това, което си ти.

Това може да стане онлайн в групи по интереси, навън в света с подходящите за теб хобита, с подкрепата на каузи, които са близки до сърцето ти…

  1. Да разбереш какво те прави щастлив/а е по-важно от това да се опитваш да отговориш на нечии чужди идеи за успешен живот

За нещастие много от нас губим време в размисли какво „би трябвало“ да правим, вместо да разрешим на сърцето си да ни води в посоката, която наистина искаме да следваме. Може да има силен натиск от страна на родителите, връстниците и обществото да учим нещо приемливо, да намерим добрата работа, да правим пари, да печелим повишения, да имаме къща, кола, семейство и деца.

Понякога се иска голяма смелост да спреш и да помислиш за пътя си и да решиш кои елементи от него да избереш за собствения си живот. Ако дефинираме постиженията си до това да имаме горните неща, ограничаваме значението на успеха за самите себе си. За теб успехът може да е свободен следобед всяка седмица, за да можеш да рисуваш или регулярно бягство сред природата. За друг може да е невероятен кръг приятели, които го харесват и където наистина пасва.

Твоята идея за успех може да е да бъдеш собствения си шеф, да пътуваш или да се занимаваш с благотворителност, или пък с опазване на околната среда. Ако не ограничаваме себе си до „чувствителните“ опции, сме свободни да открием работата и взаимоотношенията, които наистина ни правят щастливи.

  1. Стреми се към смислен живот

Голяма част от нашия фокус към външните белези на успеха като парите или шопинга може да идва от скрити страхове, че животът ни е безсмислен.

Виктор Франкл, австрийски невролог и психиатър, оцелял от Холокоста казва, че

Когато хората не могат да открият дълбокото чувство за смисъл, те се разсейват с удоволствия.

С обикновения въпрос „това носи ли ми смисъл“ можем да започнем да гледаме по различен начин на живота си, да избираме дейности, заради удовлетворението, което ни носят, а не заради одобрението на околните.

Вършенето на неща, които са смислени за нас самите обогатява живота ни и ни дава удовлетворение далеч отвъд това, което би ни донесло постигането на чуждите очаквания. Възможно е да се вършат смислени неща ежедневно и не е необходимо това да са дейности, които „спасяват планетата“. Може например да спазвате стара любима семейна традиция или нещо подобно. Важното е това, което правите да е смислено за вас.

  1. Служи на собствените си ценности, не на тези на хората около теб

Когато мислите за приемливите пътища като предписани от обществото, мислете на кого служат те. Намирането на „подходяща“ работа с редовна месечна заплата изглежда, че служи на вас, но всъщност означава да използвате собствените си таланти, за да правите пари за друг. Купуването на дизайнерски дрехи или модерни автомобили може да изглежда като лична твоя награда, но всъщност е пълнене на джобовете на големия бизнес.

Безбройно много изследвания са доказали, че материализмът не ни прави щастливи. Не твърдя, че да имаш постоянна работа или да купуваш хубави неща е грешно. Само предлагам да подлагаш на проверка всичко и да действаш на базата на собствените си желания, а не на обществените очаквания.

Когато избереш да вършиш нещата, които служат на теб, вместо на политиците, големия бизнес, дори семейство и приятели, тогава ще живееш по-автентично и ще откриеш дълбокото чувство на принадлежност, което не може да бъде открито, ако просто се опитваш да паснеш на обстановката.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори