7 важни неща, които ноктите говорят за вашето здраве

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Отдавна е известно, че човешкият организъм е снабден с множество индикатори. При тяхното правилно наблюдение може да се избавим от редица проблеми със здравето.

Към един от тези индикатори медиците отнасят ноктите, пише Аnews.com.

Лекарите са убедени: ноктите не само трябва да се поддържат, но и постоянно да се наблюдават, за да не се пропуснат важни изменения по тях.

Обезцветяване и избледняванебели ноктиСпоред дерматолога Джулия Дзъ от нюйоркски медицински център обезцветяването или бледността на ноктите, което по-рано не е наблюдавано, може да сочи за проблеми с нокътната плочка.

„Ако се появят такива петна, това може да служи като развитие на меланома на нокътната плочка“, обяснява лекарят.

Жълтеникав оттенъкжълти нокти„Ако ноктите са придобили жълтеникав оттенък, това може да сочи наличието на псориазис“, отбелязва лекарят. Също според редица специалисти жълтият цвят на ноктите може да говори за възникващи проблеми с черния дроб.

Синкав оттенъксини ноктиНе по-малко тревожен е и този сигнал – появата на синкав оттенък (цианоза). Според д-р Андреа Вайл от Харвардската медицинска школа това може да сочи ниско ниво на хемоглобин, проблеми с кръвообращението и дихателната система.

Бели петнапетна по ноктитеТе могат ту да се появяват, ту да изчезват. Мнозина предпочитат да не отдават значение на това, но напразно. Малките бели петна с различна форма говорят за недостиг на цинк или калций в организма.

Освен това, ако на ноктите са започнали да е появяват хоризонтални бели ивици, това може да сочи проблеми с бъбреците, предупреждава Джулия Дзъ. Това състояние има отделно название – левконихия.

Напречни браздибразди по ноктитеСпоред лекаря наличието на малки вдлъбнатини по повърхността на ноктите може да говори, че човек постоянно изпитва силен стрес. Втората причина е нарушение на обмяната на веществата. И накрая третата – травма на ноктите.

Надлъжни линиилинии по ноктитеНай-често тънките надлъжни линии на ноктите се срещат при възрастни хора, които се дължи на възрастовите изменения в организма. Но понякога тези ивици могат да възникнат и при млади хора. В такъв случай появата на надлъжни линии може да сочи, че човек употребява недостатъчно течности.

Чупливи и разслояващи се ноктичупливи разслоени ноктиПричините за това може да са няколко. Сред най-разпространените се отбелязват недостиг на витамини A, E, D, както и на желязо и цинк. Освен това чупливите и разслояващи се нокти могат да сочат проблеми с ендокринната и сърдечносъдовата система и да послужат като първи предвестник на диабет.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори