Пийте повече вода!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

повече вода
Pixabay
Димитър Димитров

За хората, които искат да контролират теглото си, или приема на захар, натрий и наситени мазнини, пиенето на повече вода може да се окаже от решаващо значение.

От ново проучване на хранителните навици на над 18 300 американски граждани става ясно, че мнозинството от хората, които увеличили консумацията на вода само с 1%, понижили ежедневния прием на калории, както и консумацията на наситени мазнини, захар, натрий и холестерол.

Хората, които консумирали една, две, или три чаши повече вода, намалили дневният си прием на калории с 68 до 205 и натрий с 78 до 235 грама, става ясно от научна публикация на проф. Руопенг Ан (Ruopeng An) от Илинойския университет. Увеличаването на приема на вода намалило и ежедневната консумация на захар с 5 до 18 грама и холестерол с 7 до 21 грама.

„Откритието сочи, че може би трябва да обърнем внимание на кампании, които да насърчават пиенето на обикновена чешмяна или бутилирана вода вместо напитки, които съдържат калории“, пише в научната публикация.

Ан изследвал данни, получени от периода 2005-2012 г, и изчислил количеството обикновена вода, което било приемано с ежедневния хранителен прием. Напитки като кафе и черни и билкови чайове не били броени като източници на обикновена вода, но количеството вода в тях е включено в изчисленията на Ан.

Участниците в изследването консумирали средно по 4.2 чаши обикновена вода ежедневно, което е малко повече от 30% от цялостният хранителен прием. Средният прием на калории е бил 2157, в което се включват 125 калории от подсладени със захар напитки и 432 калории от случайни храни като десерти, тестени изделия, снаксове, които допринасят за разнообразието, но не са задължителни в ежедневната здравословна диета.

Малкото, но статистически изключително важното повишение на приема на вода с 1% довело до намаляване на дневната консумация на калории, подсладени напитки, десерти, с които ръка за ръка върви приемът на мазнини, захар, натрий и холестерол.

Ан открил, че намаляването на тези вредни субстанции в организма е било по-значително сред мъжете и младите хора, но той отдава това на факта, че тези групи се свързват със значително по-голям дневен прием на калории.

Проучването е публикувано в Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Science Daily

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори