9 допълнителни сетива, които не подозираш, че имаш

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Много хора притежават изострена сетивност. Те имат силна психическа чувствителност или пък допълнително сетивно възприятие (ДСВ).

Но как да разберете дали имате по-голяма чувствителност от другите? Може би трябва да да се научите да разпознавате знаците, че имате такова „шесто чувство“. Познанията за видовете сетивно съзнание, които може да имате, също могат да ви помогнат.

Какво е допълнително сетивно възприятие?

ДСВ се отнася до информацията, обработена от ума, вместо от обикновените сетива. Дж. Б. Рейн, психолог в университета „Дюк“ е използвал този термин за първи път. Той включва тук способности като ясновидство, телепатия, предсказване (предсказване на бъдещето) или ретрокогенизиране (виждане на събития в далечното минало).

Има повече сетива, отколкото мислите

Зрение, звук, мирис, докосване и вкус са петте човешки сетива, които вече знаете. Има обаче и такива, които използвате редовно, но вероятно не си давате сметка за това.

Има например проприоцепция, способността ви да разберете къде са вашите части от тялото по отношение на другите. Полицията често използва този метод, за да провери дали някой шофира в нетрезво състояние. Един шофьор, който не е пиян, може да използва пръстите си, за да докосне носа си.

След това има сензори за напрежение. Те ви позволяват да откривате изтръпване или стягане в мускулите. Също така има ноцицепция (ноцицепцията е сензорна модалност, при която болковите стимули се приемат периферно и се трансмитират централно до централната нервна система) или болка. Разбира се, имате нужда от равновесие, което ви позволява да  ходите по въже (поне на някаи от вас). Това се отнася до вашето чувство за баланс. И мислили ли сте за магнитоцепция? Тя пък ви позволява да откривате магнитни полета.

Наистина, има много форми на възприятие. Някои хора могат да обработват информация чрез ума, вместо с петте сетива, които познаваме.

Героите от филмите Xmen не са толкова измислени, колкото смятате. Има хора с допълнителни човешки сетива и ти може да си един от тях.

Допълнителни човешки сетива, за които (вероятно) не си давате сметка

И така, какви са допълнителните човешки сетива, които може да имате, без дори да подозирате? Имайте предвид, че някои от тях са доста страховити.

1. Виждаш ръката си тъмното

На първо място, може да възприемете очертанията на ръката си в тъмното. Според учени от Университета в Рочестър, около половината от хората могат да виждат ярки образи, когато са напълно лишени от зрение. Изследователите казват, че части от тялото ви, различни от очите ви, ви помагат да възприемате нещата около себе си, включително други предмети. Можете да използвате носа си, за да се движите в тъмна стая и това ви помага да разбирате кое къде е.

2. Чуване на разликата между топла и студена вода

Можете ли да разберете дали течащата вода е гореща или студена, просто като я чуете? Според британската брандинг компания Condiment Junkie, това е възможно. Можете да чуете разликата, защото в студената вода има повече молекули. Студената вода е по-вискозна от горещата вода, което обяснява защо няма да я чуете толкова ясно. Освен това, горещата вода има тенденция да създава повече балончета, отколкото студената вода и създава повече шум.

3. Потта, която прави другите щастливи

Когато мислиш за пот, мислиш за подмишниците. Може би трябва да си представяш усмихнато лице вместо това. Според учени от университета в Утрехт, вие ставате щастливи, когато усетите потта на щастлив човек. Учените взели проби от 12 потни здрави млади мъже. След това помолили жените да помиришат потта, след като са гледали видеоклипове, които предизвикват емоционални реакции. Резултатът от експеримента показал, че потта на щастливите господа е предизвикала радостна реакция у всички дами.

4. Помирисване на имунни системи

Също така може да знаете колко здрав е човек, като го подушите. Можете да разберете колко добре е той или тя. Можете да кажете колко е стар човек по неговата миризма. Онези, които са възрастни, имат отличителен мирис.

Съществува и известното изследване с изпотената тениска, в което жени са карани да миришат мъжки дрехи. Резултатът недвусмислено показва, че жените са привлечени от мъже, чиито гени на имунната система са различни от техните.

5. Свръхчовешки слух под водата

Човешките същества не са точно страхотни в чуването. Чуваме до 20000 Херца, докато нашите кучешки приятели чуват до 45000 Херца.

Странно е, че слухът ви може да се подобри, когато сте под водата. Когато плувате, звуковите информационни канали водят директно до вашия Мастоид, костта зад ухото ви. Това може да обясни защо тогава можете да чувате добре.

6. Помирисване на смъртта

Носът ви може да ви предупреди, че смъртта е предстояща. Учени са експериментирали като са излагали хора на миризмата на Putrescine – химикали, получени от разлагащи се тела. Установено е, че при животни тази миризма предизвиква реакцията на бягство или полет при птиците. Миризмата на смърт ви предупреждава за опасност и предизвиква сходна реакция при животните и хората.

7. Спасителни способности

Други проучвания разкриват, че тревожните хора имат по-добри умения да съхраняват живота си. Изследванията твърдят, че тревожните, притеснените хора използват различни части на мозъка си от отпуснатите и релаксирани хора, за да открият потенциалната заплаха.

Докато спокойният, отпуснат човек разпознава опасността от езика на тялото на другия, тревожните хора обработват потенциалните заплахи в онези части на мозъка, които са отговорни за импулса на действието. Накратко, те схващат необходимостта да избягат веднага, за разлика от по-спокойни хора, които отделят известно време за обработка на информацията.

8. Усещане на магнитни полета

Училището по комуникации към Университета в Масачузетс потвърди, че протеин в ретината на окото може да открива магнитни полета. Флавопротеинът, който позволява на хората да разбират магнитното поле на Земята, им позволява също и да го виждат в светлината. Отговорен за тази способност е протеинът hCRV2h.

9. Помирисване на личността

И накрая, най-вероятно можете да прецените характера на човек от снимка или видеоклип. Начинът, по който мирише нещо обаче, също може да ви позволи да направите това. Изследване доказва, че някои хора могат да кажат дали дадено лице е екстровертно или интровертно, а също и дали е доминиращ или невротичен тип само от начина, по който мирише.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори