Биолози доказаха, че растенията реагират на докосвания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Австралийски учени потвърдиха експериментално, че растенията усещат, когато ги докосват. Изследването е публикувано в изданието Plant Physiology.

„Макар хората да смятат, че растенията не усещат, когато ги пипат, беше установено, че всъщност те са много чувствителни към докосване“, отбелязва водещият автор на изследването Оливие ван Акен от университета на Западна Австралия.

Според учените предишни изследвания са установили, че растенията доста добре са „осведомени“ за своето обкръжение. Например те „чуват“, когато насекомите започват да ги ядат и отделят специални химични вещества, за да предотвратят увреждането.

В новото изследване учените разпръснали капки вода по растения, при което успели да регистрират изменения в експресията на хиляди гени. Този физиологичен отговор започвал няколко минути след получаването на стимула и завършвал след около половин час.

„Установихме, че подобна реакция е предизвикана не от химичните вещества в течността, а от физическия контакт, когато капките падат на повърхността на листата“, подчертават учените.

„За разлика от животните растенията не могат да избягат от опасни условия. Вместо това при тях се е формирала система за защита от стрес, която им позволява да усещат околната среда, помага им да разпознават опасност и да реагират по съответен начин“, казват учените.

При изследването са открити два белтъка, които изключват реакцията на растенията на докосване. В бъдеще работата ще помогне да се отгледат растения в контролирани условия и да се изменят гените, отговорни за реакцията на лъжливи стимули.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Зелен свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори