Това ли е бъдещето на храната? Стартъп произвежда месо от животински клетки
Вероятно много хора биха се поколебали преди да изядат нещо, отгледано в епруветка, но т.нар. „чисто месо“, може да се окаже бъдещето на хранителната индустрия. Всичко се случва без „жестокост“, без никаква вреда за околната среда, напълно безопасно от гледна точка на замърсители.
Базираният в Сан Франциско стартъп Memphis Meats планира да изхранва света с месо, отгледано в лаборатория и добито от животински клетки. Те са успели да отгледат успешно (и да изтестват вкусовите му качества) телешко месо, а в момента обмислят да разширят менюто като следващото допълнение по всяка вероятност ще е пуйка за Деня на благодарността.
Започваме с телешко, но пътната ни карта включва и пилешко, пържоли и дори цяла пуйка, стига да има търсене,
казва говорител на компанията пред TechCrunch.
Основателите казват, че настоящият метод за производство на месо в световен мащаб започва да се превръща в неустойчив, не само заради огромния брой животни, които биват изколвани, но и поради екологичната цена, която се плаща, а също и заради рисковете от замърсяване.
За да ускори проекта си, Memphis Meats лансира кампания в сайта за набиране на капитал Indigogo. Надяват се, че ще са готови за широко навлизане на пазара в рамките на до 5 години. Засега са набрали около 54 хиляди долара.
Във видеото може да видите, как основателите на стартъпа пържат първото кюфте от „чисто“ месо.