Бактерия е от ключово значение хората да могат да дишат на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Марс, НАСА
Ивайло Красимиров

Една от най-големите пречки пред целта да се изпратят хора на Марс е осигуряването на така необходимите консумативи, като вода, кислород и храна. Настоящата цел е да се намерят начини за производство на тези артикули на планетата, което би помогнало да намалим максимално транспортирания товар от Земята до Марс. Благодарение на бактериите учените може би са намерили решение на поне един от тези проблеми, като са намерили технология хората да създават кислород на Марс.

НАСА вече работи върху технологии, които трябва да позволят на хората да дишат на Марс. Но сега учените искат да направят крачка напред, като създадат кислород на самата планета.

Учените за първи път публикуваха своите открития през февруари 2021 г. В съобщение за пресата подчертаха важността на набавянето на важни консумативи от самия Марс, защото снабдяването на тези неща от Земята би било скъпо, особено в дългосрочен план.

С цианобактерията обаче учените вярват, че могат да създадат кислород на Марс, което ще позволява да се диша свободно на Червената планета.

„Цианобактериите отдавна са били набелязани като кандидати за поддържане на биологичен живот при космически мисии, тъй като всички видове произвеждат кислород чрез фотосинтеза, докато някои могат да фиксират атмосферния азот в хранителни вещества, се казва в прессъобщението.

Но какво прави тази бактерия толкова специална? Като начало, всички видове цианобактерии използват фотосинтеза за производство на кислород от въглероден диоксид. Освен това бактериите вече са се оказали устойчиви, тъй като оцеляват в някои от най-враждебните среди на нашата планета. Поради тези два фактора мнозина вярват, че те могат да бъдат от ключово значение за създаването на кислород на Марс.

Преди обаче да можем да използваме цианобактерии за създаване на кислород на Марс, трябва да намерим начин да ги накараме да растат там. Докато мнозина вярват, че бактерията може да оцелее в суровата среда, марсианската атмосфера има по-малко от 1% от общото налягане на Земята. Бактериите не могат да растат директно в атмосферата на Марс, а създаването на земна атмосфера на Марс би било твърде скъпо.

Ето защо група учени, включително астробиологът Соприен Версо (Cyprien Verseux), създадоха биореактор, наречен Atmos – съкращение от Atmosphere Tester за свързани с Марс органични системи. Atmos позволи на учените да тестват атмосферни условия, подобни на тези на Марс. Целта е да се разбере кои атмосферни условия позволяват на цианобактериите да се развиват най-лесно.

След това бихме могли да използваме тази информация, за да направим леки промени на Марс. Това ще позволи на цианобактериите да растат при тези условия. Това ще им позволи да създадат кислород на Марс. Те открили, че конкретният вид цианобактерии, които са използвали, Anabaena, растат при всички атмосферни условия, които са опитали. Така учените доказват, че произвеждащите кислород цианобактерии могат да се култивират на Марс при ниско налягане и при контролирани условия.

Освен това обаче, важен е фактът, че успяват да докажат, че може да се развива с местни съставки, ексклузивни за Марс. Това означава, че няма да е необходимо да се транспортират газове или друг материал, за да се осъществи процесът. Разбира се, има още много работа, която трябва да се свърши, преди да може да се използват тези цианобактерии за създаване на кислород на Марс.

Превръщането на Марс в обитаем, разбира се, не е непосредствено предстоящо. Но учените със сигурност вече имат основа, върху която да надграждат.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.




Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори