Обясниха защо храната в космоса има блудкав вкус (видео)
Учени от Кралския технологичен университет в Мелбърн откриха защо храната в космоса има блудкав вкус.
Специалистите са провели първото в света проучване, сравняващо обичайни хранителни вкусове, което може обясни защо за астронавтите храната в космоса има блудкав вкус, съобщава phys.org.
Предишни проучвания показват, че ароматът играе голяма роля за вкуса на храната.
В космоса течността се движи от долната към горната част на тялото, водейки до подуване на лицето и запушване на носа, което засяга органите на обонянието и вкусовите рецептори.
Тези симптоми обикновено започват да отшумяват в рамките на няколко седмици, прекарани на борда на космическата станция. Но астронавтите споделят, че и след това не им се хапва с охота.
Екипът, провел изследването, проучва как хората възприемат аромата и вкуса на ванилия, бадем и етерично масло от лимон – в нормална среда на Земята и в затворената среда на Международната космическа станция.
Оказва се, че ароматите на ванилия и бадем са по-интензивни в симулираната среда, докато ароматът на лимон остава непроменен.