Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наши археолози с интересни находки от некропола на антична Рациария

24 юли 2024 г. в 23:52
Последно: 25 юли 2024 г. в 07:02

При спасителни разкопки са били откриха 17 гробни съоръжения от некропола на антична Рациария, от тях пет гробници и 12 гроба в ями.

Спасителните разкопки са финансирани от Община Димово и са във връзка с рехабилитация на пътя между селата Арчар и Държаница.

В канавките и банкетите на новото строителство са били открити големи зони от некропола на антична Рациария. Зона, в която не е работено почти 60 години.

Гробниците са изключително масивни, коментира археологът.

Те са с тухлен градеж, полуцилиндрични сводове, три са еднокамерни, една е двукамерна. Двукамерната е и най-голяма, най-вероятно от типа римски фамилни мавзолеи, с площ около 45 квадратни метра. Стените са с широчина между 70 и 80 см. Петата е каменна гробница с дромос (преддверие), което съдържа стълби. В камерата са открити останки от пет отделни човешки индивида, казва доц. Димитров.

Гробницата е разкрита и изцяло проучена от екипа, а по препоръки на консерватора Калин Тодоров трябва да бъде запазена и съхранена под новия път.

Идеята е четирите гробници, разположени до самото трасе на пътя, да бъдат запазени и оформени в малък център, в който да се посещава и разглежда от туристите.

Тази година проучванията на античния град Рациария ще продължат. За целта са отпуснати 400 хил. лева целеви средства от националния бюджет.

Категории на статията:
Археология