Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха неочаквана връзка между микробите в устата и онкологичните заболявания

29 септември 2024 г. в 14:32
Последно: 29 септември 2024 г. в 14:40

Напоследък учените обръщат все повече внимание на връзката между оралната хигиена и общото здравословно състояние на човека.

Направено наскоро проучване, цитирано от Daily Mail, откри изненадваща връзка между ежедневното миене на зъбите и риска от развитие на рак на главата и шията.

Екип от американски изследователи установил, че редовната и внимателна орална хигиена може значително да намали вероятността от плоскоклетъчен карцином – един от най-често срещаните видове злокачествени новообразувания в тази област.

Учените са идентифицирали повече от 10 видове микроорганизми, които живеят в зъбната плака, и които заедно могат да увеличат риска от развитие на рак с 50%.

Тези констатации подчертават важността не само на редовната, но и на добрата орална хигиена.

Проучването също така подчертава необходимостта от редовни стоматологични прегледи.

Областта на главата и шията включва повече от 30 области, потенциално податливи на развитие на тумори. Според статистиката, девет от десет случая на рак в тази област започват с плоскоклетъчен карцином. Този вид рак засяга плоските клетки, които покриват лигавиците на различни органи, включително устата, носа, ларинкса, щитовидната жлеза и гърлото.

Тревожна тенденция през последните години е „подмладяването“ на рака на главата и шията. Ако преди това заболяване се свързваше предимно с пациенти в напреднала възраст, сега все по-често се диагностицира при хора на млада и средна възраст.

Експертите твърдят, че една от причините за това явление е широкото разпространение на човешкия папиломен вирус.

Категории на статията:
Медицина