Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открити са биомолекули, които могат да оцелеят на Венера

2 октомври 2024 г. в 16:20
Последно: 2 октомври 2024 г. в 15:29

Екип от учени от Чикагския университет откри биологични молекули, които могат да оцелеят на Венера. Резултатите от изследването са публикувани на сървъра arXiv.

Венера има плътна атмосфера, богата на сярна киселина, особено в горните слоеве на облаците, където температурата и налягането са по-умерени.

Изследователите решават да проверят дали липидите могат да издържат на въздействието на тази киселина и дали могат да образуват клетъчни структури.

По време на експериментите учените излагат липидите на различни концентрации на сярна киселина и наблюдават състоянието им в продължение на няколко дни.

Основната цел e да се определи дали липидите могат не само да устоят на разграждането при такива условия, но и да запазят способността си да образуват сложни мембранни структури, както се случва в клетките.

Снимка: Pixabay

Резултатите показват, че някои липиди могат да запазят своята структура и да образуват стабилни везикулоподобни форми дори в присъствието на концентрирана сярна киселина.

Тези структури се запазват няколко дни, което показва възможността мембраните да съществуват в условия, подобни на атмосферата на Венера.

Откритието е важно за астробиологията и изследването на обитаемостта на екзопланетите.

Проучването установява, че някои аспекти на химията на живота могат да функционират в среда, където няма вода и да използват сярна киселина като разтворител. Тези резултати разширяват нашето разбиране за потенциалната обитаемост на планети като Венера.

Въпреки че това изследване не доказва съществуването на живот на Венера, то отваря нови хоризонти за изследване на биохимичните възможности в екстремна среда.

Категории на статията:
Химия