Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Археолози търсят следи от древни цивилизации с изкуствен интелект

3 октомври 2024 г. в 17:12
Последно: 3 октомври 2024 г. в 15:18

Археолози все по-често използват сателитни технологии и изкуствен интелект (ИИ), за да изследват труднодостъпни райони.

Това помага за намирането на скрити археологически обекти, намиращи се в обширни райони, където традиционните методи не дават резултат, пише Arkeonews.

Екип от университета Халифа в Абу Даби е разработил усъвършенствана техника за претърсване на обширни райони на Арабския полуостров, които обхващат почти 650 000 кв. км.

Техният подход съчетава сателитни изображения с изкуствен интелект и радар със синтетична апертура (SAR). Целта е да бъдат открити археологически обекти под движещите се пустинни пясъци.

Методът позволява на изследователите да заобиколят предизвикателствата на наземното проучване в тази сурова среда, където пясъчните бури и дюните затрудняват работата.

SAR, която използва радиовълни за откриване на обекти, скрити под повърхности като пясък, лед или растителност, може да определи местоположението на потенциални обекти с точност до 50 см.

Получените в резултат на това 3D модели дават на археолозите по-ясна представа за това какво може да се крие под повърхността.

Изследователите работят в тясно сътрудничество с Dubai Culture, като провеждат наземни проучвания, които потвърждават сателитните данни.

Диана Франсис, един от водещите изследователи, се надява, че благодарение на този метод ще бъдат открити нови археологически обекти в отдалечени региони.

Въпреки че SAR и машинното обучение вече са били използвани поотделно в археологията, комбинираното им приложение е истински пробив.

Истинското изпитание за проекта ще настъпи, когато започнат разкопките в Сарук Ал-Хадид.

Екипът се надява да продължи да подобрява своя алгоритъм и планира да разшири използването му в други части на Арабския полуостров и Африка, пише Си Ен Ен.

Категории на статията:
Археология