Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА публикува снимка на пострадалия марсоход Curiosity

4 октомври 2024 г. в 17:35
Последно: 4 октомври 2024 г. в 16:38

Марсоходът Curiosity, който обикаля Марс от 12 години, извърши малък „технически преглед“ с помощта на камера, монтирана на роботизирана „ръка“. Проверка на състоянието на колелата му.

И гледката съвсем не е обещаваща. От НАСА обаче уверяват, че автономният изследователски апарат е в състояние да продължи упоритата си работа.

Curiosity, първият марсоход от ново поколение за планетарно изследване, започна пътуването си по повърхността на Марс през 2012 г. През това време той измина около 32 километра през неравния пейзаж на Червената планета, без път, изпълнен с остри камъни, ронещи се склонове и фин прах.

Не е изненадващо, че колелата му, дори и да са проектирани да издържат на повишени натоварвания, са „уморени“.

Колко уморени са, показва ново „селфи“, направено от марсохода с помощта на камера, монтирана на дългия му роботизиран „крайник“.

Основният обект на снимката е дясното средно колело.

Около една трета от обиколката му липсва. Въпреки това той продължава своята научна дейност.

Марсоходът скоро ще трябва да се върне в „района на белите скали“ – който, както заключи екипът след анализ на събраните данни, остава недостатъчно проучен.

Най-интригуващи са скалите в района на т. нар. „Поток на овцете“, които ще бъдат изследвани за наличие на сяра, пише Perseverance.

Категории на статията:
Слънчева система