Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай: Тече съревнование за създаване на единна часова зона на Луната

5 октомври 2024 г. в 12:25
Последно: 5 октомври 2024 г. в 12:26

Съединените щати и Китай работят едновременно за създаване на единна часова зона за Луната. Координираното време ще улесни живота на учените и астронавтите, които ще тръгнат да покоряват естествения спътник на Земята.

От името на Белия дом НАСА разработва координирано лунно време (LTC), часова зона за подпомагане на бъдещи полети до естествения спътник на Земята, съобщи агенцията в средата на септември.

Отчитането на времето ще се основава на атомни часовници на Луната, подобно на начина, по който учените изчисляват универсалното координирано време (UTC) на нашата планета.

В коя точка на повърхността ще се намира атомният часовник на Луната, учените тепърва ще определят.

Предварителните изчисления показват, че те ще работят по-бързо с 56 микросекунди (или 56 милионни от секундата) на ден от часовниците на Земята. Въпреки че разликата може да изглежда малка, точността е от решаващо значение за поддържането на всички системи в синхрон в космическите мисии.

Снимка: Pixabay

„Времето е фундаментално за научните открития, икономическото развитие и международното сътрудничество“, каза Службата за политика в областта на науката и технологиите на Белия дом в меморандум, публикуван през април.

Както обяснява Намрата Госвами, изследовател в Държавния университет на Аризона, цитиран от South China Morning Post, дейността по изследване на Луната ще се увеличи през следващите години: различни пилотирани и безпилотни превозни средства ще бъдат изпратени до естествения спътник на нашата планета. По-специално това се отнася за програмата на NASA Artemis, в която участват 43 страни по света.

За да се подпомогне координираната работа на Луната от представители на всички държави, ще е необходима обща часова зона.

Паралелно с това Китай също работи по темата. Заедно с Русия и редица други страни партньори Китай работи по създаването на Международна научна лунна станция.

По-рано беше съобщено, че учени от Китай планират да установят подходяща часова зона и да развият координирани лунни комуникации и интернет до 2028 г.

През юли изследователите предложиха да се създаде сателитна навигационна система за Луната, подобна на Beidou.

Такава технология ще играе решаваща роля при определяне на местоположението и ще улесни движението по повърхността. Навигацията обаче няма да бъде възможна без определяне на точния час.

Все още не е известно дали часовите зони, предложени от двете световни сили, ще съвпадат.

Както отбелязва Госвами, определянето на стандарт за време е важно не само от практическа гледна точка, но и от политическа гледна точка: страната, която първа определи стандарта, ще заеме доминираща позиция.

Като пример той цитира приемането на средното време по Гринуич през 1884 г. Решението началният меридиан да минава през Великобритания е взето не толкова за удобство, а за да се подчертае лидерската позиция на Обединеното кралство в областта на навигацията, търговията и науката през този период от време.

Категории на статията:
Орбита