Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създаден е двигател, поглъщащ метали: Космическите кораби ще могат да летят вечно

8 октомври 2024 г. в 10:10
Последно: 8 октомври 2024 г. в 00:16

Космическият стартъп Magdrive създаде нов тип плазмен космически двигател, който може да използва всеки метал, включително железо, в качеството му на източник на гориво.

Новият двигател, теоретично, може да се зарежда по време на полета. Космическият кораб с такъв двигател ще може да каца на астероидите, да черпи метали от тях и да „презарежда“ за почти вечен полет в Космоса, пише Interesting Engineering.

Представителите на Magdrive коментират, че новият плазмен двигател за космически полети, наречен Super Magdrive, може да използва йони от метали за процеса на летене на космическия кораб в Космоса.

Двигателят използва слънчева енергия за зареждане на кондензаторите с цел йонизация на всеки метал, който ще бъде използван като източник на гориво. Кондензаторите се разреждат и това стартира сложен процес, който създава много плътен и много горещ поток от плазмен „импулс“.

След това тези „импулси“ се издигат от задната част на космическия кораб с магнитни полета, за да създадат необходимтяга.

В момента двигателят се тества от експерти от университета в Саутхемптън.

Категории на статията:
Иновации