Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия ще строи стартов комплекс за ракети от ново поколение

10 октомври 2024 г. в 10:10
Последно: 10 октомври 2024 г. в 10:10

Индийската организация за космически изследвания обяви плановете си за изграждане на още един стартов комплекс в космическия център „Сатиш Даван“. Той ще бъде използван за изстрелване на ракети-носители от ново поколение NGLV.

Проектът вече е одобрен от индийската космическа комисия, а сега инициативата се разглежда от правителството.

Пред новата индийска ракета NGLV стоят много амбициозни задачи: тя трябва да разшири възможностите на страните в областта на пилотираните полети, да изстреля сателит и да изследва Луната.

Ракетата може да остави до 30 тона полезни товари в ниска околоземна орбита (за сравняване, новата LVM3 поема само 10 тона). Освен това ще разполага с модулни двигателни инсталации и многоразови компоненти.

Специално за нейното изстрелване в Индия планират да построят нова стартова площадка, която ще включва «иновативни елементи в дизайна».

За разлика от традиционната вертикална инсталация, NGLV ще се интегрира хоризонтално, а след това ще се наклони за момента на изстрелване. Ето защо, както пише India Today, е необходима специално адаптирана стартова площадка.

Освен това на новата стартова площадка ще могат да се проведат всички тестови етапи.

В момента в Космическия център „Сатиш Даван“ има две площадки: една е въведена в строеж през 1993 г., а втората — през 2005 г.

Категории на статията:
HiTech