Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vast разкри дизайна на първата частна космическа станция в света (видео)

11 октомври 2024 г. в 21:11
Последно: 11 октомври 2024 г. в 21:31

Американската компания Vast представи окончателния дизайн на потенциалния „заместител на МКС“. Става въпрос за търговската космическа станция Haven-1, която трябва да бъде изстреляна през 2025 г.

Експертите са се опитали да вземат предвид предишния опит в създаването на орбитални комплекси и да направят своя „космически дом“ не само функционален, но и уютен.

При създаването на дизайнерския проект компанията е разчитала на опита на световноизвестния дизайнер Питър Ръсел-Кларк.

При разработването на интериора специалистите са се посъветвали и с Андрю Фейстел. Андрю е астронавт на НАСА с повече от 23 години опит, прекарал повече от 225 дни на МКС.

„От комуникацията и интернет свързаността до личното пространство и взаимодействието с другите на борда – всеки детайл е проектиран с оглед на удобството на астронавтите“, отбелязва той.

Самата станция е с продълговата форма.

Зад външния люк има дълъг „коридор“ с дисплей, който дава информация за състоянието на станцията в реално време. И позволява да бъде регулирана температурата и осветлението.

Над и под коридора има четири лични кабини за членовете на екипажа на станцията. Те са малко по-големи по площ от тези на борда на МКС.

От Vast са се опитали да осигурят по-удобен сън на астронавтите при нулева гравитация.

За тази цел експертите са разработили специален дизайн, приблизително с размера на двойно легло. Той осигурява равномерно налягане през цялата нощ и е подходящ както за легнали настрани, така и за легнали по гръб.

В допълнение, всяка „стая“ има вградено място за съхранение, тоалетна и тоалетни принадлежности.

Общата част се намира в центъра на станцията и представлява многофункционално пространство. Тук екипажът може да се събере около обща маса за обяд, да спортува, да провежда научни експерименти и да релаксира.

Благодарение на модулния си дизайн, тази зона има безпрецедентен обем от 24 m3 и куполен прозорец с височина 1,1 m, който предлага спираща дъха гледка към Земята и Космоса. Сгъваема многофункционална маса с площ от 0,9 м2 е предназначена за съвместно хранене или работа.

Тъй като астронавтите в Космоса постоянно трябва да правят упражнения, за да поддържат силата си, от Vast са създали специално оборудване за упражнения.

В общата зона са разположени съпротивителни ленти, които са оборудвани със специални приставки за тялото и станции за изпълнение на индивидуални упражнения, насочени към укрепване на костите, мускулите и подобряване на работата на сърдечно-съдовата система.

С помощта на симулатора можете да изпълнявате както статични, така и динамични упражнения с допълнителна тежест.

В общото пространство има и научна лаборатория.

Според Vast това ще бъде първата в света платформа за провеждане на изследвания, създаване на усъвършенствани проекти и провеждане на експерименти в условия на микрогравитация. Зад предната стена има десет отделения за полезен товар. Както самите астронавти, така и специалистите на Земята ще могат да извършват работа в лабораторията благодарение на връзката чрез комуникационната система Starlink от SpaceX.

Една от забележителните характеристики на интериора на станцията са издръжливите, огнеупорни панели от кленов фурнир. Те придават на орбиталната станция уютен външен вид.

В допълнение, Haven-1 има мека изолация отвътре, което осигурява допълнителна безопасност за екипажа.

Категории на статията:
Наука