Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкрит е планът на „СпейсЕкс“ за Starship

14 октомври 2024 г. в 19:55
Последно: 14 октомври 2024 г. в 17:16

По време на шестия летателен тест компанията „СпейсЕкс“ вероятно ще се опита да рестартира двигателите Raptor на космическия кораб Starship в Космоса, съобщава ArsTechnica.

„Вероятно „СпейсЕкс“ скоро ще се съсредоточи върху демонстрирането на способността на Starship да пусне отново двигатели в Космоса. Това е необходимо, за да може корабът да напусне ниската околоземна орбита и да направи пилотирано кацане“, се казва в публикацията.

Успешно преминалите орбитални маневри позволяват на „СпейсЕкс“ да използва Starship за изстрелване на сателитната система Starlink, както и да провежда експерименти с презареждане в околоземна орбита, което отваря пътя за изпращане на пилотирани мисии до Луната и Марс.

По време на петия тест на многофункционалната транспортна система Starship, който се проведе на 13 октомври, беше възможно да се заснеме първата степен, ускорителя Super Heavy и действията на механичния манипулатор Mechazilla.

„СпейсЕкс“ постигна новаторски инженерен подвиг в неделя, когато осъществи петия тестов полет на своята гигантска ракета Starship, след което хвана бустера обратно на стартовата площадка в Тексас с механични ръце, седем минути по-късно.

Тестовият полет започна с гръмотевично излитане на 121,3 м височина на Starship в 7:25 ч. CDT (12:25 UTC) от стартовата площадка на SpaceX Starbase в Южен Тексас, на няколко мили северно границата на САЩ с Мексико. Ускорителната степен Super Heavy на ракетата задейства 33 двигателя Raptor, поглъщайки 20 тона метан и течен кислород в секунда при пълна газ.

Това е два пъти повече от мощността на ракетата Saturn V на НАСА, използвана за изпращане на астронавти до Луната преди повече от 50 години.

Starship се изви на изток над Мексиканския залив.

Всичките 33 двигателя се задействаха за повече от две минути и половина, ускорявайки ракетата до почти 3300 мили в час (5300 км/ч), преди да изгаснат, когато горната степен на Starship запали още шест двигателя Raptor, за да продължи изкачването в Космоса.

А погледите на всички бяха приковани в Super Heavy.

Високо над Мексиканския залив ракетата използва своите двигатели, за да промени курса си и да се насочи обратно към бреговата линия на Тексас.

След като достигна пикова височина от 59 мили (96 километра), бустерът Super Heavy започна свръхзвуково спускане, преди да запали отново 13 двигателя за окончателно спиране.

След това ракетата премина само на три двигателя за фино маневриране, необходимо за позициониране на ракетата над стартовата площадка. Кулата на стартовата площадка, наречена Mechazilla, улови ракетата с двете си механични рамена, известни като „пръчици за хранене“. Двигателите се изключиха, оставяйки бустера да виси на около 200 фута над земята.

И стана ясно, че пътят към Марс и Луната вече е почти открит.

Категории на статията:
Орбита