Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработиха ново лекарство за лечение на рак

23 октомври 2024 г. в 17:41
Последно: 23 октомври 2024 г. в 17:41

Изследователи от NYU Langone Health и Perlmutter Cancer Center са разработили нов биологичен препарат, който е насочен към мутантния протеин HER2, свързан с развитие на тумори. Изследването е публикувано в списание Nature Chemical Biology.

Откритието се основава на разработването на антитела, които могат да разпознаят мутантна версия на протеина HER2, който причинява неконтролирано делене на клетките, което пък води до образуването на тумори.

Лекарството засяга само мутантния протеин, оставяйки неговите нормални двойници върху здрави клетки непокътнати, което намалява риска от странични ефекти.

За да създадат антителата, изследователите са използвали метод, който имитира естественото производство на антитела, като ги подлага на няколко етапа на мутация и селекция.

Целта е била да се произведат варианти, които могат да разграничат мутантния HER2 от нормалната версия на протеина. Преди това се смяташе за много трудно, заради тяхната прилика.

Екипът е използвал криоелектронен микроскоп, за да направи атомни изображения, които са помогнали да се види как антителата взаимодействат с протеина HER2.

Това е позволило на изследователите да оптимизират дизайна на антитела, които предотвратяват активирането на мутантния протеин и неговото взаимодействие с други молекули.

За да подобрят насочването си към раковите клетки, изследователите са създали биспецифичен Т-клетъчен активатор, който се свързва с мутантния HER2 и едновременно с това активира имунните Т клетки, за да убиват раковите клетки.

Тестовете върху мишки показват значително намаляване на растежа на тумора без странични ефекти.

Изследователите планират да продължат да разработват антителата и да подобряват свойствата им за лечение на други ракови мутации.

Категории на статията:
Медицина