Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Science Corporation успешно тества имплант за възстановяване на зрението

26 октомври 2024 г. в 08:59
Последно: 26 октомври 2024 г. в 09:02

Американската компания Science Corporation съобщи за успешното тестване на имплант, който възстановява изгубеното зрение. Това се казва в съобщение на сайта на компанията.

Експертите отбелязват, че са успели да тестват успешно ретиналния имплант Prima благодарение на съгласието на 38 пациенти.

Чипът позволява на хората, които едва виждат, да се научат да разпознават лица и да четат отново. Компанията заяви, че иска да докаже ефективността и безопасността на импланта.

Science Corporation е създадена от съоснователя на Neuralink Макс Ходак. Специалистите от компанията разработиха първия визуален имплант в края на 2022 г.

По време на тестове, конкурентът на компанията на милиардера Илон Мъск обеща да възстанови зрението на пациенти с географска атрофия, заболяване, което засяга ретината на окото и води до загуба на зрението.

Доброволците казаха, че след чипиране отново могат да различават предмети и дори отделни букви при четене.

Според учените системата Prima осигурява едновременно използване на централно протезно и периферно естествено зрение.

„Преди това не е имало реални възможности за лечение, които биха могли да подобрят зрението при пациенти с тези проблеми“, казва д-р Франк Холц, който е служил като научен координатор на изследването.

През септември Мъск каза, че новият визуален имплант Neuralink ще позволи на хората, които са слепи по рождение, да виждат. Новият чип се нарича Blindsight.

Категории на статията:
Медицина