Съединение в розмарина може да помогне в борбата с Алцхаймер
Карнозната киселина, която се намира в розмарина и градинския чай, е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Изследователи от САЩ са синтезирали стабилно производно на съединението, което е показало обещаващи резултати при лечение на болестта на Алцхаймер. Засега съединението е тествано върху мишки, пише в статия в Antioxidants.
Мишките, участвали в тестовете, са демонстрирали подобрена памет, повече невронни синапси, намалено възпаление и подобрен клирънс на токсични протеини, свързани с болестта на Алцхаймер.
„Направихме редица различни тестове на паметта и всички резултатите се подобриха след прием на лекарството“, казва неврологът Стюарт Липтън от изследователския институт Scripps.
Едно от основните предизвикателства, пред които са изправени изследователите, е получаването на карнозна киселина в стабилна форма, която да се задържи в мозъка достатъчно дълго, за да има ефект. След обширни тестове те са открили подходяща диацетилирана форма (diAcCA).
Съединението diAcCA изглежда няма никакви токсични ефекти върху мишките, на които е дадено, и мозъците им показват намаляване на прекомерното натрупване на протеини, за които е известно, че са отличителни белези на увреждане, причинено от болестта на Алцхаймер.
Като се имат предвид противовъзпалителните свойства на карнозната киселина, които също са документирани в предишни проучвания, Липтън и колегите му се надяват, че лечението може да се приложи и при други състояния, свързани с възпаление – от диабет тип 2 до болестта на Паркинсон.