Аерозоли в сърцето на урагана укротяват стихията

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NOAA
Антония Михайлова

С растящото глобално затопляне броят на разрушителните урагани също ще расте. За щастие проблемът може да се реши с използване на аерозоли, „гасящи“ зараждащото се огнище на стихията.

Международен екип учени са провели моделиране и са изяснили, че локалният геоинженеринг е способен да ликвидира ураганите в зародиш. Частично това може да снижи негативните последствия от глобалното затопляне, които с всяка година все по-често ще поднасят неприятни изненади с времето.

Изследването, публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, моделира климата на земята и катастрофалните природни явления от рода на тропически бури и урагани. Моделирането показва, че в близките 50 години броят на подобни стихийни бедствия ще се увеличи поради нагряването на океаните. Първите признаци на наближаващата епоха на природни катастрофи вече се виждат, и това е много притеснително, тъй като в крайбрежните зони живее голяма част от населението на планетата.

Глобалното не вещае нищо хубаво и на териториите надълбоко в континентите. Тежки суши, силен вятър, проливни дъждове и други аномалии – тези неприятности ще се случват все по-често. Може ли нещо да направим, като се отчита, че правителствата не успяват да постигнат изискваното снижение на парниковите емисии?

Както показва ново изследване, има начин да се неутрализира поне едно негативно последствие от глобалното затопляне. Ако разпръснем сулфатен аерозол (частици серен оксид) в районите на формирането на тропическите бури, ще се образува екран, който локално ще охлади океана. В резултат ще намалее вероятността от образуване на вихри, които служат за източник на ураганите.

Моделирането показва, че ежегодното разпръскване на 10 млрд. тона в атмосферата на Земята два пъти ще намали количеството на урагани от рода на Катрина през следващите 50 години. Такова количество е сравнимо с голямо изригване на вулкан, например на Пинатубо на всеки две години. Разбира се, подобен геоинженерен проект ще струва много скъпо, но щетите от разрушителните урагани може да са още по-големи.

За жалост освен стойността на сулфатния аерозол сериозен проблем се явява неговото разрушаващо действие за озоновия слой, затова то не може да бъде използвано. Възможно е в близкото бъдеще да се намери безопасна алтернатива, а засега остава да се готвим за новия климат с множество аномални природни явления.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори