Ако можехме да видим гравитационните вълни…

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/C. Henze
Антония Михайлова

Ако хвърлите камък във водата, ще видите кръгове. Те напомнят друг феномен – гравитационните вълни, които ще се образуват след сблъсъка на две черни дупки и ще се разпрострат из пространство-времето.

Засега не можем да видим гравитационни вълни, затова астрофизиците строят модели. Например горното изображение, публикувано от Европейската космическа агенция (ESA) и създадено от симулатор на НАСА, показва момента от сблъсъка на две черни дупки и „танца“ на гравитационните вълни. Изображението се смята за „много близко до реалното“.

За щастие според учените съвсем скоро ще можем не само да моделираме подобни явления, но и директно да ги регистрираме. Инженерите конструират високочувствителни наземни детектори на гравитационни вълни, а също така се готвят да изстрелят телескопа LISA Pathfinder в Открития космос – апаратът ще бъде изпратен в Космоса на 2 декември и ще се разположи в точка на Лагранж L1, на 1,5 млн. километра от Земята.

В началото на февруари следващата година се очаква LISA Pathfinder да започне наблюдения и експерименти, които ще продължат минимум шест месеца.

Телескопът LISA Pathfinder, който беше завършен през август, ще стане първата космическа обсерватория, която ще търси гравитационни вълни, пораждани от взаимодействието между големи и особено тежки обекти в Далечния космос.

Той се явява своеобразен пробен елемент в големия проект по създаването на LISA – космическа система за търсене на подобни вълни, иницииран през 2001 година със съвместните усилия на НАСА и ESA.

Космическият апарат трябва да се състои от три части, всяка от които ще е снабдена с лазер и устройство за определяне на отклонението на лазерните лъчи, постъпващи от други апарати.

© ESA

© ESA

LISA ще образува правилен триъгълник, чиито страни (всяка от които с дължина 5 милиона километра) ще бъдат „очертани“ от лазерни лъчи. При преминаване на гравитационни вълни лазерните лъчи ще се отклоняват, което ще позволи тяхното фиксиране.

През 2011 година НАСА обяви оттеглянето си от програмата, след което строежът и стартът на LISA бяха отложени за неопределен срок. И все пак ESA взе решение да продължи работата по създаването на експерименталния апарат LISA Pathfinder, на който ще се отработват технологии, необходими за поддържането на лазерния триъгълник, и ще се опитат да уловят гравитационни вълни преди старта на пълноценния LISA, който в най-добрия случай ще се състои в средата на 30-те години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори