Ако сте на Луната, изглежда ли че Земята минава през фази?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Ако живеете на Луната, ще трябва да се откажете от много неща, които приемате за даденост на Земята. Чувството, че сте стъпили здраво с краката си на земята, вродената способност да дишате на открито без скафандър и много други, изглеждащи естествени неща на Земята. Вие обаче, ще изгубите и нощната гледка, с която сте свикнали сега.

Хората са прекарали хилядолетия, взирайки се в звездите и Луната, гледайки как тя се издига и залязва, очертавайки фазите си, докато расте или се свива всеки месец. Но ако живеете на Луната, от гледната точка от Луната, как ще изглежда Земята висяща в лунното небе?

На първо място, това зависи от мястото на Луната, на което се намирате.

Луната е „запечатана“ със Земята, което означава, че орбиталният период на Луната съответства на нейния ротационен период. Отнема около месец, за да може и Луната да се движи около Земята, както и да се върти около оста си. Ефективно това означава, че една и съща страна на Луната винаги е изправена пред нашата планета. Ето защо, когато надникнете през телескоп, кратерите и другите елементи на повърхността на Луната винаги са на едно и също място.

Първите хора, които директно са видели далечната страна на Луната, т.е. страната, която винаги е скрита за Земята, са астронавтите на Аполо 8.

Ако сте на лагер на далечната страна на Луната, никога няма да имате гледка към Земята. Обратно, ако сте се установили на близката страна, ще виждате Земята през цялото време. А Земята наистина ще изглежда да минава през фази в продължение на около месец, точно срещу лунните фази, на които хората на Земята са свидетели, казва Фил Никълсън, професор и заместник-директор на Центъра за астрофизика и планетарни науки в Корнел, Итака, щата Ню Йорк.

Лунните фази възникват, защото половината от Луната винаги е осветена от слънцето. Месечният цикъл на изпълване или отслабване, който виждаме, е само дългият лунен ден, който се превръща в нощ, когато Луната обикаля около Земята.

Докато земните хора се взират в тъмната нова луна (когато страната на Луната е обърната към Земята, и не е осветена от слънцето), един наблюдател от Луната би виждал „пълна Земя“, напълно осветена от слънцето. През следващите две седмици лунните обитатели ще видят свиващ се полумесец на Земята, докато Луната се обърне директно към затъмнената нощна страна на планетата. В този момент хората от Земята ще се наслаждават на светлината на пълната луна.

„Земята няма да изглежда изцяло тъмна“, казва Кристин Шупла, мениджър по образование и обществено ангажиране в Института за лунна и планетарна индустрия на НАСА. – „Ще се виждат потенциално изкуствени светлини на Земята, основно в градовете“.

Вашият образ на Земята обаче може и да не е кристално чист. Ако частта от луната, в която се намирате, преживява ден, вашите наблюдения на лунното небе могат да бъдат засегнати от слънцето, което блести от шлема или лунните скали, отбелязва Шупла. Но тъй като луната няма атмосфера, все още ще можете да гледате звездите и през деня.

Земята също би изглеждала много по-голяма на лунното небе, отколкото луната на земното небе. (Земята има около четири пъти по-голям диаметър от луната.)

„Макар Земята да преминава през фази, тя всъщност не се движи в небето“, казва Никълсън за списание Live Science. „Тя се разклаща назад и напред малко, защото луната е елипсовидна, но не се издига и не залязва като Луната гледана от Земята.“Така че, ако сте на място, което възприемаме като средата на лунния диск, Земята винаги ще изглежда директно над вашата глава“.

Но от Луната не бихте виждали винаги едни и същи характерни черти на Земята. Ще забележите различни характеристики, когато планетата се върти.

„Земята се върти по-бързо от Луната“, обяснява Шупла. „Понякога от Луната ще се виждат повече океани, а понякога ще виждаш повече континенти“.

Интересно е какви затъмнения ще видите от Луната се пита Никълсън.

„Ако живееш на Луната, ще е по-лесно да видиш слънчевите затъмнения, защото Земята е много по-голяма“, казва той. Това, което наричаме лунно затъмнение (когато Луната е в сянката на слънцето), ще бъде слънчево затъмнение от гледна точка на Луната. Това ще се случи два или три пъти годишно. И когато слънчево затъмнение се случи от гледна точка на Земята, може би с помощта на телескоп, ще можете да гледате как Луната хвърля голямата си сянка на Земята.
„Ще се види малко черно петно“, обяснява Никълсън, Една малка черна дупка, която се опитва да погълне Земята“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори