Акупунктурата – лекува или осакатява?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Акупунктурата е обрасла с множество легенди. Приписват ѝ чудодейни свойства да излекува най-различни болести – от алергии и депресии до безплодие, парализа и сърдечносъдови заболявания. Но помага ли акупунктурата наистина?

Акупунктурата е едно от ключовите направления в традиционната китайска медицина, в рамките на което в определени точки на тялото се поставят специални игли. Според привържениците на този метод тази намеса трябва да допринесе за подобряване на здравето и самочувствието.

Според привържениците на този метод подобна намеса допринася за подобряването на здравето и самочувствието. В някои страни, например САЩ, в последните години акупунктурата бързо набира популярност като една от формите на алтернативната медицина.

Опитват се да я използват за лечението на широк спектър заболявания – от болки до гадене (например след химиотерапия или радиотерапия) до алергии, депресии и безплодие. Преди се смяташе, че акупунктурата може да се прилага при лечение на парализа на лицевия нерв, алергии, някои кожни и сърдечносъдови заболявания и радикулит.

Но преди да се обяви нещо като начин за лечение, е необходимо да се провери дали то помага, или вреди, в какви обеми и за кого е препоръчително, а главното – да се обяснят принципите на работа на метода. Ефективността на някои методи се потвърждава от по-нови и точни изследвания, ефективността на други – частично, а на трети – изобщо не.

Доверявай се, но проверявай

Историята познава много случаи, когато съвременни научни методи са потвърждавали ефективността на препарати за нетрадиционна медицина. Още Хипократ е предлагал прилагането на върбова кора за облекчаване на болки и сваляне на температура. Със същите цели върбовата кора е използвана от някои индиански племена в Северна Америка. Впоследствие се изяснило, че кората съдържа активно вещество – салицилова киселина.

Съвременният аспирин е производно на салициловата (ацетилсалицилова) киселина – по-малко активна форма, която се превръща в активна (салицилова киселина) в процеса на метаболизъм. Затова аспиринът е добър пример, при който алтернативната медицина не е грешала. Именно затова той се прилага успешно в съвременната медицина.

Друг пример, използван от европейците от началото на XVII век, е кората на хининовото дърво за лечение на малария. Оказало се, че тази кора съдържа хинин – ефективно средство срещу маларийния плазмодий, причинител на маларията. Такива примери в историята на медицината са достатъчно, но всички те се явяват по-скоро изключение, отколкото правило.

От друга страна, в продължение на хиляди години чак до ХХ век много лекари са практикували кръвопускане за лечение на почти всички заболявания – от астма до рак, от чума до скорбут. Както знаем днес, в повечето случаи такова „лечение“ по-скоро вреди, отколкото помага.

В първата половина на ХХ век хората активно използвали „подмладяваща козметика“, съдържаща радиеви соли, а и изобщо неотдавна откритата радиация била наричана „лъчи на живота“ и я смятали за лекарство срещу всички болести.

До изследванията на Робин Уорън и Бари Маршал, получили Нобелова награда за медицина през 2005 година, се смятало, че язвата на стомаха е свързана със стреса или употребата на люто. Сега знаем, че най-главният фактор, предизвикващ язва, е бактерията Helicobacter pylori, и се лекува с антибиотици.

Друг Нобелов лауреат – Лайънс Полинг, е бил яростен привърженик на идеята, че простудата може да се предотврати и дори да се лекува с употребата на по-голямо количество витамин С. Но когато това твърдение било проверено внимателно, се оказало, че ефектът от витамин С, ако такъв има, е много малък и няма терапевтична ценност.

Накрая – все повече внимание в съвременната медицина се отделя на това, че по сила на индивидуалните генетични особености различните лекарствени препарати могат да имат различна ефективност за различните хора. Споменатата по-горе ацетилсалицилова киселина очевидно съществено снижава риска от рак на дебелото черво, но не при всички, а само при хората с определени варианти на някои гени, както установили група изследователи от Медицинската школа на Мерилендския университет.

По такъв начин научните представи за ефективността на медицинските намеси не стоят на едно място. Необходимо ли е да преразгледаме нашите знания за ефективността на акупунктурата в светлината на нови и по-точни научни изследвания, или е възможно те да потвърждават създадените вече представи?

Плацебото не е магия, а реалност

За последните няколко години започнахме да разбираме, че не бива да подценяваме ефекта на плацебото. Какво е то? Накратко – човек очаква, че лекарство или въздействие ще му донесе облекчение, ще го отпусне, мозъкът му отделя специални вещества (например ендорфини), които повдигат настроението и намаляват болковите усещания. Никаква магия – обикновена физиология.

Редица изследвания са показали, че силата на ефекта плацебо зависи от начина за въвеждане на псевдолекарствата. Например инжекция с физиологичен разтвор действа по-силно от филмираните таблетки.

За последните години множество изследвания са установили, че силата на действие на хапчетата зависи от техния цвят, а също от поставената цена върху опаковката и дори убедителността, с която лекарят разказва за тяхната ефективност.

В сравнение с отсъствието на лечение, а може би дори в сравнение с някои други форми на плацебо акупунктурата може да бъде напълно ефективно обезболяващо средство. Обзорите на научна литература сочат, че тя може да е ефективна за лечение на мигрена и някои други типове главоболие, както и при болки в шията. От друга страна, не е установена ефективност на акупунктурата за намаляване на болките в раменния пояс, в лактите, острите болки в долната част на гърба (лумбаго).

През 2013 година сп. Anesthesia & Analgesia публикува статията на Дейвид Колкхоун и Стивън Новел със заглавието „Акупунктурата – театралното плацебо“. Защо театрално? Сеансът акупунктура е много по-сложен от приемането на обикновено бяло хапче. Това е продължителна процедура, която се прави от опитен и обикновено емпатичен специалист със следването на строги правила. Той отделя много време на пациента, изразява заинтересуваност към неговите проблеми, осигурява му чувство за комфорт. Сериозността на тези процедури убеждава пациента, че с него се прави нещо специално и полезно. А това усилва ефекта на плацебото.

Взаимоотношенията между алтернативната и традиционната медицина прекрасно се описват от австралийския актьор и комик Тим Минчин.

Какво е алтернативна медицина?

Това е медицина, за която или е доказано, че тя не работи, или е неизвестно работи ли тя, или не.

А как се нарича алтернативната медицина, ако е доказано, че тя работи?

Тя се нарича просто „медицина“.

Акупунктурата – алтернативна медицина

Главният проблем на теоретичното обоснование на предполагаемата ефективност на акупунктурата се състои в това, че винаги е било неясно как може да работи това. Поставяме иглички и какво? Те въздействат на специфични линии – меридиани, по които циркулира „жизнената енергия“? А какво е жизнена енергия, кой и как я е открил? Едва ли такъв, меко казано, ненаучен отговор може да удовлетвори учените през XXI век.

Аргументи ЗА

Акупунктурата е част от необичайната култура

Далеч не всичко, което правим, го правим заради здравето на тялото. Някои действия извършваме просто защото това е интересно, необичайно, позволява ни да се почувстваме на мястото на човек от друга култура или епоха.

А акупунктурата, като древна ритуализирана практика, разбира се, представлява културна и историческа ценност. През 2010 година тя е била включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Посещавайки сеанси по акупунктура, вие поддържате културното разнообразие.

Увлечението по акупунктура може да ви даде тема за разговор или дори да ви помогне да си намерите приятели. Милиони хора се ползват от това направление на алтернативна медицина, за него са изписани много книги и статии. В социалните мрежи има групи на любители на акупунктурата.

Според изследване, публикувано през 1998 г. в сп. JAMA (на американската медицинска асоциация), в САЩ недоволството от традиционната медицина не е факторът, който тласка хората да търсят алтернативи. Най-съществен фактор за влечение към алтернативната медицина се оказали холистичните философски възгледи за здравето („здравето на тялото, разума и духа са взаимосвързани“), наличието на трансформиращ опит, някое събитие, променило начина на живот на човека и възгледите му към света, както и принадлежност към „креативната класа“.

Работи на попови лъжички

Традиционните китайски представи за акупунктурата предполагат съществуването на меридиани, по които циркулира жизнената енергия Чи. Съвременните изследвания на човешката анатомия не са открили нищо особено на тези места.

Една от възможните хипотези се състояла в това, че сигналът за въздействието се разпространява директно чрез кожните клетки. Такава идея не бива да се смята за абсолютно антинаучна – при някои организми кожните клетки са възбудими и могат да предават електрически сигнал подобно на нервните клетки.

Механично въздействие върху кожата на попова лъжичка предизвиква генериране на електрически импулс, който се разпространява по всички клетки на кожата и се предава в нервната система. Ако бяхме попови лъжички, щяхме лесно да разберем защо дразнението на кожата предизвиква физиологични и поведенчески реакции у нас.

Аргументи ПРОТИВ

Възможни са странични ефекти

Според обзор, публикуван в сп. Pain през 2011 г., в периода от 2000 до 2009 година от акупунктура сериозно са пострадали 95 души, а петима от тях починали. Повечето пострадали са жители на Азия, но някои инциденти се случили в САЩ, Великобритания и други европейски страни.

Рядко, но най-опасното усложнение от акупунктурата е пневмоторакс, пробиване на плевралната кухина на белия дроб. Пневмотораксът води до нарушаване на дишането и остър недостиг на кислород, човек се нуждае от спешна медицинска помощ.

Най-разпространеният проблем е заразяването с инфекциозно заболяване. В обзор на учени от бразилския университет в Сан Пауло, са описани 295 случая на инфекции, свързани с акупунктурата. Повечето от тях били предизвикани от бактерията Mycobacterium abscessus, която често се среща в замърсена вода, а при попадане в организма на човека може да предизвика поражения на кожата, дробовете, както и загнояване на рани.

Инфекции могат да се разпространяват например поради това, че терапевтът използва нестерилни игли или недостатъчно чисти кърпи. Отчитайки, че в света се провеждат милиони сеанси акупунктура годишно, може да се каже, че усложненията са доста редки. Но това не значи, че са невъзможни.

Подкрепяте ненаучни концепции

Около акупунктурата витае цял облак от различни суеверия, митове и заблуди от рода на разкази за меридиани, жизнена енергия и т.н. Това е прекрасно, ако към него се отнасяме с известна доза ирония. Но някои хора сериозно започват да вярват във вълшебните точки по тялото и да строят около това странни ненаучни теории.

А когато тези теории не се възприемат сериозно от научната общественост, отхвърлените от науката става адепти на езотерични, псевдонаучни учения. Ще можете ли вие, обладани от тази култура, навреме да спрете и да не преминете към по-опасни форми на алтернативна медицина от рода на „очистване от токсините“ или приемане на съмнителни източни корени с неизвестен ефект?

По-скоро болестта ще си премине и така

Тези разновидности на болковия синдром, при които помага акупунктурата, обикновено не са много сериозни. Това значи, че те (както и много болести) могат да преминат от само себе си, дори без всякакъв плацебо ефект, просто в процеса на обичайното оздравяване на организма. Абсолютно независимо от акупунктурата.

Ако сте заболели сериозно, то следва веднага да се обърнете към истински лекар, за да получите максимално ефективно лекарство. Ако след това ви останат време и пари да ходите на сеанси акупунктура – няма страшно. Но не се опитвайте да лекувате сериозни заболявания само с помощта на акупунктура. Можете да загубите скъпоценно време и да платите със здравето или дори живота си.

Какви са вашите доказателства?

Може ли акупунктурата да се похвали с някакви механизми на действие освен ефекта плацебо? Разбира се, съществуват множество изследвания на тази процедура, но всичко това са емпирични данни за това помага ли тя, или не.

акупунктураАко се говори само за обезболяване, то са натрупани редица изследвания, които демонстрират ефективността на метода. В някои от тях е установено, че акупунктурата работи също толкова добре дори ако не се поставят иглите в специални точки, одобрени от китайската медицина, а във всеки случайно избран участък от тялото – тоест става дума за плацебо ефект.

Отделни изследвания показват възможната ефективност на акупунктурата при някои форми на алергии. Но дори тук всичко е нееднозначно – тези резултати принципно не се възпроизвеждат при други изследвания. Що се отнася до сериозните заболявания, например рак, то не съществува убедителни потвърждения за ефективността на акупунктурата за борба с него.

Изводи

И така – работи ли акупунктурата? И доколко е опасна? В повечето случаи акупунктурата е безопасна. Атмосферата на прилагането ѝ в стил старинна китайска медицина е интересно преживяване.

При редица болкови синдроми акупунктурата е по-ефективна от пълното отсъствие на лечение. Няма обаче нито теоретични предпоставки, нито експериментални данни, които да обосновават прилагането на акупунктура за лечение на сериозни и опасни за живота заболявания.

Източник: Popmech.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори