„Алиса в страната на чудесата“ стана детектор за психопати

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Гледането на филма „Алиса в страната на чудесата“ на Тим Бъртън в томограф позволява практически безгрешно да се различат нормалните хора от психопатите, заявили неврофизиолози на срещата на Европейската колегия по невропсихофармакология Амстердам.

„В нашия експеримент се опитахме да разберем може ли да се отличи здравият човек от болния, преживял първи пристъп на психическо разстройство, по различията в работата на техния мозък по време на гледане на филм.

Открихме специфичен регион в мозъка – така нареченото предклиние (прекунеус), в което различията между тях са особено ярки и забележими“, казва Ева Риканди (Eva Rikandi) от университета Аалто (Финландия).

Риканди и колегите ѝ изяснили, че гледането на необичайно яркия и сюрреалистичен филм „Алиса в страната на чудесата“, заснет от Тим Бъртън през 2010 година, позволява с 80% вероятност да се установят хората с психически отклонения дори при сравнително слаба сила на техните проблеми с психиката.

Методиката била отработена от учените в рамките на експеримент, в който участвали 46 доброволци, които поне веднъж били търсили психиатрична помощ и преминали лечение, и 32-ма здрави човека.

Както показали наблюденията на финландските неврофизиолози, предклинието на здравите и болните хора, центърът за визуално самовъзприятие и самосъзнание, реагира съвсем различно при гледането на сцени и кадри от „Алиса“.

Както смятат учените, хората с психически отклонения виждали приказния свят далеч не така, както здравите доброволци, и по различен начин се поставяли на мястото на персонажите от филма.

В близко време Риканди и колегите ѝ ще проверят дали възникват аналогични разлики при гледане на други филми, и ще се опитат да разберат могат ли да използват „Алиса“ и други филми за ранна диагностика на психически разстройства и тяхното превантивно лечение.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори