И психически здрави хора може да виждат халюцинации

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Визуални и слухови халюцинации може да възникват не само у хората, страдащи от психически разстройства, изяснили са изследователи.

Установено е, че около 5% от здравото население на планетата от време на време може да чува несъществуващи гласове и да вижда несъществуващи обекти.

Халюцинациите са образи, възникващи в съзнанието без какъвто и да било външен дразнител. Преди се смятало, че истински халюцинации (явление, при което мним обект се появява в обективното психическо пространство) не могат да възникват у психически здрави хора и се провокират или под влияние на психотропни вещества, или от шизофрения и други разстройства.

Група изследователи от университета на Куинсланд (Австралия) и Харвардската медицинска школа провели допитване сред 31 000 души от 19 страни, които никога не са посещавали психиатър. Участниците в изследването преминали сложни и подробни тестове, насочени за установяване на особеностите на тяхната психика. Резултатите показали, че около 5% от хората поне веднъж в живота си са изпитвали зрителни или слухови халюцинации, но не били установени никакви отклонения в тяхната психика.

Изследователите уточняват, че една трета от тези, които се сблъскват с халюцинации, са изпитвали това само веднъж в живота, още една трета – от два до пет пъти, а жителите на развитите страни се сблъскват с двата типа халюцинации по-често от тези, които живеят в развиващите се държави.

Резултатите от изследването на учените са публикувани в сп. JAMA Psychiatry.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори