Алтернатива на бензина от въздуха

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Учените са създали ефективна технология за превръщане на въглеродния диоксид в течно гориво, което може да стане алтернатива на бензина. Новият катализатор осигурява непрекъснато високоефективно производство.

Учени от университет на Южна Калифорния с участието на лауреата на Нобелова награда проф. Джордж Ола са разработили нов катализатор за пряко преобразуване на СО2 в метанол. Процесът позволява да се превърнат в гориво 79% от въглеродния диоксид, уловен от въздуха.

За последните няколко години различни екипи изследователи са изучили няколко перспективни начина за превръщането на CO2 в полезни продукти. Например добавянето на водород позволява да се произвеждат метанол, метан или мравчена киселина.

Особено интересен е именно метанолът, тъй като той може да се използва като гориво – в горивни клетки или за съхранение на водород. Освен това химическата промишленост произвежда 70 млн. тона метанол годишно като суровина за пластмаса и множество други продукти.

Проблемът е в това, че за преобразуването на CO2 в метанол са необходими дълготрайни катализатори, способни да работят при температура около 150 градуса по Целзий. Досега такива катализатори нямаше, затова и промишлеността произвежда метанол от природен газ.

В новото изследване учените са представили нов катализатор на основата на рутений, който не се страхува от високи температури. Новият катализатор е стабилен и има висока ефективност. Той може да работи в реактор на непрекъснат синтез на метанол в присъствието на CO2 и газообразен водород. Освен това полученият с помощта на рутений метанол има малко вредни примеси.

Новата технология позволява да се преобразуват в метанол до 79% от въглеродния диоксид от въздуха. На изхода метанолът е смесен с вода, но лесно се отделя с дестилация. По такъв начин за първи път се появява перспективна технология, която за производство на гориво не само използва безплатен неограничен ресурс, но и внася съществен принос в снижаването на нивото на парниковите газове в атмосферата.

В момента авторите на разработката търсят начини да снижат температурата на производствения процес до 100–120 градуса по Целзий. Това ще повиши икономическата ефективност на технологията ще позволи отказването от допълнителни разтворители и ще предотврати загубата на реагенти.

Ако учените успеят да направят това, може да се говори за настъпването на ерата на метаноловата енергетика, в която повечето нефтени продукти ще бъдат заменени от вещества, произведени от безплатна суровина – въглероден диоксид.

CNews

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори