Америка тръгва за Алфа Центавър за 100 години от кацането на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Tau Zero / Flickr
Антония Михайлова


Конгресменът Джон Калберсън призова НАСА да започне работа над автоматична мисия към най-близката до Слънцето звезда – Алфа Центавър – още през 2017 година.

Според плановете на републиканеца изпращането на мисията трябва да се случи към 2069 година, за да съвпадне със 100-годишнината от кацането на астронавти на Луната, съобщава Science News.

Главно внимание следва да се отдели на проработката на двигателните концепции, които биха позволили ускоряването на междузвездна сонда до 10 процента от скоростта на светлината.

През следващата финансова година, която ще започне на 1 октомври 2017 година, НАСА трябва да представи доклад за технологичната осъществимост на проекта.

Днес най-перспективният проект за изпращане на автоматична станция към Алфа Центавър се явява DEEP-IN (Directed Energy Propulsion for Interstellar Exploration). Програмата се ръководи от физика Филип Любин от Калифорнийския университет в Санта Барбара (САЩ). Проектът се подкрепя от Института за напреднали изследвания на НАСА.

Любин предлага да се сглоби на околоземна орбита група от лазери с обща площ с размерите на Манхатън и да се използва тя за ускоряване на миниатюрни космически сонди до релативистки скорости.

Мисията към Алфа Центавър по-скоро ще бъде транзитна – скоростта на станцията ще бъде прекалено голяма, за да може да спре тя.

Аналогичен проект през март тази година предложиха руският бизнесмен Юрий Милнер и британският физик теоретик Стивън Хокинг. Тяхната програма Starshot също предвижда изпращане на няколко миниатюрни станции на лазерни платна към Алфа Центавър. Проектите DEEP-IN и Starshot срещнаха критиката на много учени.

Алфа Центавър представлява двойна звездна система, отдалечена на4,36 светлинни години от Земята. Вероятно в нея има още една звезда – червеното джудже Проксима (което и ще бъде най-близката до Слънцето звезда). Двете по-големи звезди в Алфа Центавър са близки по характеристики до Слънцето.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори