Отново „ликвидираха“ разумната цивилизация в съзвездие Лебед

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествено изображение на звездата Таби и кометите около нея. © NASA/ JPL-Caltech
Антония Михайлова

Споровете около „извънземната“ звезда KIC 8462852 продължават – астрономи скептици са представили нови аргументи в полза на това, че колебанието в нейното светене в последните 100 години се дължат на грешки при подготовката на снимките, а не на извънземни. Това става ясно от статия, публикувана в Astrophysical Journal.

В средата на октомври 2015 години астрономите от Йейлския университет разказаха за необичайни колебания в яркостта на звездата KIC 8462852 в съзвездие Лебед, които могат да сочат присъствието на така наречената сфера на Дайсън, създадена от свръхразвита цивилизация.

Последвалите наблюдения на KIC 8462852 не дадоха резултати, което накара учените да заключат, че загадъчните спадания с 20% в яркостта на светилото са били предизвикани от преминаването на рояк комети пред нейния диск или на други подобни обекти.

Тази теория не оцеля дълго – през януари 2016 година астрономът Брадли Шефер (Bradley Schaefer) откри, че яркостта на KIC 8462852 по непостижим начин е спаднала на 0,16% звездна величина, което още веднъж накара учените да се замислят как е възможно това без наличието на сфера на Дайсън или други устройства, сигнализиращи за наличието на разумен живот.

С тях не са съгласни група астрономи под ръководството на Михаел Хипке (Michael Hippke), която приписва колебанията в яркостта на грешки, извършени според тях при анализа на фотоплаките.

Екипът на Хипке подходил по следния начин: те обединили своите усилия с друг екип астрономи под ръководството на Майкъл Лънд (Michael Lund) от университета Вандербилд в Нашвил (САЩ), които също се съмнявали в качеството на снимките, анализирани от Шефер.

Този път планетолозите скептици отчели претенциите на Шефер и премахнали всички дефектни от анализираните снимки, които не се вписват в стандарта за качество, а също така не анализирали жълтите и червените пластини от каталога DASCH от Харвардския университет, които Шефер не използвал.

Хипке и колегите му използвали същия похват при анализа на подбора от снимки, както и в предишните си изследвания – те съпоставили как се е променяла яркостта на KIC 8462852 и на други, случайно избрани звезди.

Подобен анализ довел до същите изводи, както и миналия път – на снимките от Харвардския архив спадала яркостта не само на въпросната „извънземна“ звезда, но и на всички останали звезди, като голяма част от това спадане било през 60-те години, когато Харвард променил техниката за обработка и получаване на снимки.

„Когато използваме снимки от различни източници, винаги възникват въпроси, доколко е възможно да обединим тези данни и доколко точни ще бъдат те. Анализирайки вариациите в яркостта на цяла редица звезди, подобни на KIC 8462852, ние открихме, че много от тях са преживели подобни спадания в 60-те години.

Това говори, че тези спадания са били свързани с изменения в техниката на наблюдения, а не с реални снижения в яркостта на звездите“, заключава Кайвън Стасън (Keivan Stassun), съавтор на изследването.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори