Американец живее 17 месеца без сърце

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Michigan Health System
Антония Михайлова


В САЩ са преминали успешно изпитанията на нова технология, която позволява на пациентите, които очакват трансплантация на сърце, да оцелеят дълго време без този жизненоважен орган.

Стан Ларкин (Stan Larkin) е живял 17 месеца, по време на които функцията на неговото сърце изпълнявал апарат, който се намирал в раницата му, съобщават CNET и Lenta.ru.

Ларкин, който е на 25 години, и неговият по-голям брат още преди десет години получили диагноза „семейна кардиомиопатия“ – наследствено заболяване на миокарда, при което от 10–20-годишна възраст сърцето постепенно започва да отказва. През декември 2014 година извадили сърцето на Ларкин и на негово място поставили изкуствено, а след това включили последното към устройство, наречено SynCardia Freedom Portable Driver – то тежи около 6 килограма и поема задачата за изпомпването на кръвта по организма.

Уредът е предвиден за пациенти, чието сърце е спряло напълно. Той се носи в раница на гърба – това е първият портативен източник на енергия за изпомпване на кръв (по-рано пациентите с изкуствено сърце са включвани към стационарни уреди, които тежат няколкостотин килограма).

SynCardia Freedom Portable Driver е преминало всички клинични изпитания през 2014 година. През същата година австралийски хирурзи за първи път в света трансплантираха „мъртви“ сърца на трима пациенти.

Присаждането на сърце, което вече е престанало да бие, беше наречено епохално събитие – благодарение на нова технология се увеличава броят на годните за трансплантация органи, което ще спасява живота на поне 30% повече хора.

Нуждата от органи за трансплантация почти винаги превишава предлагането. Само в САЩ в списъка има 121 000души, а невъзможността оперативно да се осъществи тази операция всеки ден отнема живота на 22-ма души.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори