Американска супербактерия създавала опасност от епидемия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В САЩ е открита устойчива към антибиотици супербактерия, която вече е започнала да се разпространява по въздушен път и според учените е способна да изминава големи разстояния.

По такъв начин тя може да предизвика епидемии, движейки се от континент на континент, съобщава RT.

Изследователи от Тексаския университет са изучили праха, който вятърът носи от местните ферми, където се отглеждат повече от 5 млн. глави рогат добитък. Оказало се, че тези вещества съдържат голямо количество супербактерии.

„Това е първият тест, който ни отвори очите, че ние възможно дишаме въздух, съдържащ опасни бактерии“, разказва токсикологът Фил Смит.

Учените се опасяват, че супербактериите могат да предават своята устойчивост към антибиотици на други бактерии, носени от вятъра, а това може да предизвика бързо разпространение на заболявания, включително и сред хората.

Експертите отбелязват, че преди тези супербактерии нямали способността да се разпространяват по въздушен път, а човек можел да се зарази само от инфектирано месо или вода. Сега ситуацията се е променила и това предизвиква опасенията на много епидемиолози.

„Смятаме, че резистентността към антибиотици настъпва от тяхното широко приложение в животновъдството, където се използват около 70% от всички антибиотици. Бактериите са много „нечетливи“ в обмяната на своя генетичен материал. Ние знаем механизма, който предизвиква устойчивост, но не знаем как резистентните бактерии се придвижват в околната среда“, подчертава Фил Смит.

Заедно с това изследователите са започнали да провеждат анализи във фермите, където се отглеждат животни, тъй като именно там се прилагат голямо количество антибиотици. Учените смятат, че това ще им даде отговор на въпроса, как да се отнасят към новата субербактерия.

„Смятам, че последствията от разпространението на бактерии, устойчиви към антибиотици, има първостепенно значение за изследванията“, отбелязва доцентът по молекулярна токсикология Грег Майер.

Учените признават, че неспособността да се справят с устойчивите към лекарства инфекции може да предизвика 10 млн. допълнителни случая на смърт годишно към 2050 година.

В понеделник стана ясно, че администрацията на американския президент Барак Обама е одобрила петгодишен план за борба с устойчивостта на бактериите към антибиотици.

Планът е призван да отслаби глобалната зависимост на медицината от антибиотици от различен спектър. Той трябва да снижи скоростта на поява на нови форми на бактериална устойчивост, от една страна, а от друга – да ускори откриването на възникващи устойчиви щамове и тяхното унищожение.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори