Американското разузнаване използвало ясновидци и телепати

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Наскоро американските служби разсекретиха редица документи. Оказва се, че Разузнавателното управление на министерството на отбраната (РУМО) в годините на Студената война е открило доказателства за свръхчувствително възприятие, телепатия и ясновидство.

И дори ги използвало за получаване на разузнавателна информация, въз основа на която се планирали реални военни операции.

Проектът Sun Streak

Източникът на публикациите – архивът на националната сигурност на САЩ – ще зарадва почитателите на „Досиетата Х“: освен Разузнавателното управление аналогични изследвания са провеждали поне няколко други разузнавателни служби на страната.

Изучавала се не само психокинезата (способността за преместване на предмети от физическия свят с усилие на волята), но и телепатията, и екстрасензорното възприятие от разстояние. Освен това последното било доведено дори до практическо приложение в интересите на разузнаването.

Според документите работата на Пентагона в тази област започнала през 70-те години (проектът Stargate). В нея участвали Харолд Путоф (Harold E. Puthoff) и Ръсел Тарг (Russel Targ).

И двамата са реални физици, със солидни научни постижения в своите области. Освен това се интересували от парапсихология.

Както се твърди в обзора, през 70-те били получени данни за някакви съветски обекти на полигона Семипалатинск, неизвестни по-рано на американските военни, но впоследствие потвърдени от агентурното и техническото разузнаване.

За съжаление тези обекти очевидно се смятат за функциониращи и до днес, поради което тяхното описание в документа е замъглено. Съдейки по всичко, става дума за URDF-3 – комплекс, свързан с разработката на съветски ядрени ракетни двигатели за усвояване на Космоса.

Следва да отбележим, че военните задавали въпроси за достоверността на данните, добити по екстрасензорен път. В Управлението за разузнаване и безопасност на американската армия на 4 септември 1979 година опитали да проверят реалността на ясновидството, като го приложили за изчезнал летателен апарат на ВМС на САЩ.

Екстрасенсът посочил регион, близо до реалното място на катастрофата („в пределите на 24 километра“). След това, като се започне от 1979 година, проектът придобил статут на действащ и станал, както се смятало тогава, актуално средство за получаване на разузнавателна информация.

Какво се получило на практика от това? През 1990 г. разузнавателното управление твърдяло, че този вид разузнаване „се прилага успешно“ за решаването на седем задачи. Сред тях били не само изучаването на недостъпни обекти, но и „отделянето на ядрените цели от неядрените“, научно-техническо разузнаване и текущо прогнозиране на възможните военни действия.

Такъв списък определено сочи, че екстрасензорното разузнаване се интерпретирало от Разузнавателното управление като съвсем реален и ефективен вид изследване на жизненоважни цели и обекти, имащи основополагащо значение за военното планиране.

Има такава професия

За съжаление документът не разкрива в детайли методите на екстрасензорно разузнаване, като се ограничава само с посочване, че за успешното ясновидство са необходими дълбока физическа релаксация и повишена умствена съсредоточеност (медитация).

Разузнавателната информация постъпвала чрез взаимодействието на двама души – ясновидец и „интервюиращ“. Вторият трябвало да назовава мястото и времето, които ясновидецът да изследва. След това ясновидецът излагал своите „впечатления, чувства и усещания“ от изучавания обект.

Ясновидецът трябвало стриктно да избягва съждения, като дава само „обективна“ информация, която интервюиращият записвал. Аналитичната интерпретация на записаните данни се извършвала от професионални разузнавачи.

След това ясновидецът разбирал колко успешно се е справил в мисията, и „това му помагало успешно да участва в следващите операции“.

Мъгливите успехи

Практически няма информация за конкретни резултати от работата на ясновидците. Но е известно, че те са били един от източниците, използвани при подготовката на въздушните удари по Триполи на 15 април 1986 година.

Тогава, изхождайки от данните на всички видове разузнаване, главният удар на американските ВВС бил нанесен по Баб ал Азизи, където бил Муамар Кадафи. Полковникът наистина бил там, но благодарение на предупреждение напуснал буквално преди удара.

Още един източник, свързан с ясновидството, е документ на ЦРУ от юни 1988 г., посветен на ливанската криза със заложници. Ясновидец, обозначен с номера 079, разказал за мястото и перспективите за освобождение на англиканския представител Тери Уейт (Terry Waite) и на американския журналист Тери Андерсън (Terry Anderson, задържани от ливански бойци. Конкретни данни за тях нямало нито от открити източници, нито от разузнавачи.

Ясновидецът съобщил, че Уейт е затворен сам, а Андерсън бил заедно с още един заложник. Действително Уейт в този момент бил в единична килия. Екстрасенсът заявил, че Уейт се чувства добре, макар че страдал от астма, изострила се поради липсата на лекарства.

Ясновидецът предсказал дори освобождаването на Уейт и Андерсън през лятото на 1988 година, но двамата били пуснати чак през 90-те.

Караулът е уморен

Бедата за ясновидците дошла оттам, откъдето не я очаквали: В ЦРУ заподозрели нещо след дълги години поглъщане на безценна информация, получена по свръхестествен път, и в средата на 90-те години поръчали независимо изследване на ефективността на програмите на РУМО.

Резултатът поставил под съмнение както самото съществуване на паранормалните явления, използвани в разузнавателната работа, така и тяхната способност да дадат конкретни и доста точни сведения, годни за спецслужбите.

През 1995 година работата по проекти, подобни на Sun Streak, била прекратена.

Lenta.ru (със съкращения)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори