Амфиполис е бил посветен на Хефестион – любим на Александър Македонски

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Гробницата под хълма Каста в Амфиполис в Северна Гърция може да принадлежи на пълководеца, приятел и смятан за любим на Александър Македонски – Хефестион, смята ръководителят на археологическите разкопки Катерина Перистери.

Това заявили Перистери и архитектът Михаил Лефантзис на брифинг в Солунския университет „Аристотел“, съобщава РИА Новости.

Гробницата в Амфиполис се смята за едно от най-големите археологически открития на последните десетилетия. Наричат я царска – тя е била обградена с 500-метрова мраморна стена, а на хълма стоял петметров мраморен лъв.

В самата гробница са открити кариатиди, свинксове и великолепна мозайка. По-рано са изказвани предположения, че тук може да е погребана вдовицата на Александър Македонски – Роксана, и техният син Александър, убити през 309 г. пр.н.е. от Касандър; майката на Александър Македонски – Олимпиада, пълководецът Хефестион.

Някои учени не изключвали, че в Амфиполис може да е погребан и самият Александър Македонски.

Перистери е убедена, че гробницата принадлежи на Хефестион, и за това може да се съди въз основа на надпис на паметника, поставен на върха на хълма – скулптурно петметрово мраморно изображение на лъв. Надписът гласи „Получи Хефестион“. Амфиполис„Повече от 80 години тя е била пред погледа, в непосредствена близост до лъва. Но никой не е видял незабележимия надпис на повърхността на мрамора“, казва Лефантзис. Според него паметникът безспорно датира от последната четвърт на IV в. пр.н.е.

Перистери допълва, че хронологията се потвърждава от произведения от същия период, които се съхраняват в музеите на Гърция и извън нейните предели.

Според нея гробницата е била построена по нареждане и с пари на Александър Македонски от архитекта Динократ.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори