Каменни девици пазят гроба на майката на Александър Македонски

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

На 65 километра от град Солун във времената на Александър Македонски е бил разположен древногръцкият и древномакедонски град Амфиполис.

Там археолозите са открили древна гробница, която се „охранява“ от две кариатиди – каменни женски фигури, изпълняващи ролята на колони.

Скулпторите са изпълнени от мрамор и имат следи от синя и червена боя. Те са открити от екип изследователи начело с Катерина Перистери, когато чистели уплътнителната преграда от пясък и почва.

Кариатидите стоят между две мраморни колони. Каменните жени са в туники, имат дълги гъсти коси, а ушите им са украсени с обеци. Лицето на едната от статуите се е съхранило почти в първоначалния вид, докато друга не е пощадена от времето и обстоятелствата.

Дясната ръка на скулптурата, обърната на запад, и лявата ръка на източната скулптора са широко разтворени, сякаш символично предпазват от всякакви опити да се влезе в криптата, съобщават от гръцкото министерство на културата.

По-рано същият екип изследователи откри два безглави и безкрили сфинкса на входа на гробницата и открили в почвата многобройни малки фрагменти от статуи и барелефи, като пръсти или цели китки. Всичко това, според археолозите, сочи за значимостта и високия социален статут на покойния.

Авторът на книгата „В търсене на гробницата на Александър Велики“ Андрю Чъг съобщава, че орнаментите и декоративните елементи в амфиополиската гробница много напомнят тези, които били открити в гроба на Филип II, баща на Александър Велики.

„Кариатидите се явяват наистина впечатляваща находка. Фактът, че гробът е охраняван от две двойки скулптури – кариатиди и сфинксове – сочи, че в гробницата е погребана царица. Аз смятам, че това може да е мястото на покой на Олимпия Епирска, майката на Александър“, казва Чъг.

Ученият отбелязва също, че сфинксовете са символ на македонските царици от края на четвърти век преди нашата ера. Гробовете на благородниците не съдържали сфинксове, вероятно защото царското семейство е било „монополист“ в използването на този символ.

Хипотезата на Чъг се потвърждава от още две археологически находки – по-рано учените откриха два кралски трона, украсени с фигури на сфинксове. Единият от тях принадлежал на Евридика I, баба на Александър Македонски.

Тронът на Евридика I, украсен със сфинксове.

Исторически записи сочат, че в последната четвърт на четвърти век преди новата ера в Амфиополис са починали две македонски царици – Олимпия Епирска и Роксана Бактрийска – майката и съпругата на Александър.

С голяма вероятност гробницата с кариатидите е принадлежала на Олимпия, но изследователите не изключват и варианта там да са погребани и двете царици.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори